Charles Dallara egy hétfő esti közleményben leszögezte: korlátai vannak annak, hogy mi tekinthető még önkéntes magánbefektetői részvételnek.

A banki szakember szerint bármilyen megoldás, amely nem az együttműködésen alapul, és egyoldalú intézkedéseket tartalmaz, államcsődnek minősülne. Ez több évre elszigetelné Görögországot a nemzetközi tőkepiacoktól, és súlyos terheket róna a görög lakosságra, ahogy az európai adófizetőkre is, akik már eddig is sokat tettek Görögország megsegítése érdekében - tette hozzá.

Az IIF bankokat tömörítő érdekképviseleti szerv. Az euróövezeti vezetők július 21-i megállapodásában szereplő, 21 százalékos önkéntes görög adósságleírást is ezzel a szervezettel egyeztették az európai politikusok.

Dallara hétfőn megerősítette, hogy jelenleg is Brüsszelben tartózkodik, és tárgyalásokat folytat euróövezeti szakemberekkel. Egy EU-s forrás a Dow Jones üzleti hírügynökségnek elmondta: Dallara Vittorio Grillivel, a kijelölt euróövezeti munkacsoport vezetőjével találkozott.

Hírügynökségi értesülések szerint az euróövezeti vezetők immár 50-60 százalékos adósságleírást követelnek a magánbefektetők részéről. A bankok, illetve az Európai Központi Bank (ECB) szakemberei óva intenek az egyoldalú intézkedésektől. Utóbbi azért, mivel egy államcsőd esetén - érvényben lévő szabályai értelmében - már nem fogadhatna el görög állampapírokat a bankoktól garanciaként, így a görög bankok már nem férhetnének hozzá a frankfurti szervezet likviditási és egyben életmentő eszközeihez.