Katasztrófa várhat a szélenergia-iparra

Kína, a világ legnagyobb szélenergia piacának fejlődése rohamosan lassul, ez - és az európai adósságválság következtében szűkülő finanszírozás pedig vérfürdőt indíthat a turbinagyártók között az iparági vezetők szerint.
NAPI, 2011. november 2. szerda, 17:07
Fotó: Napi.hu

A kereslet visszaesésének már meg is vannak első áldozatai, a német Repower vezetői a kínai turbinagyártás befejezését fontolgatják a belső-mongóliai üzem többségi tulajdonosi részének értékesítésével. Ezzel együtt bizonyos alkatrészeket továbbra is a távol-keleti országban tervez előállítani a német cég. A gyár irányítását a The Financial Times szerint a Repower helyi partnere, az állami tulajdonban működő Nort Heavy Industry veszi át.

Előzés után vészfék

Az utóbbi években a turbinaárak jelentősen mérséklődtek, miután a kínai gyártókapacitás túlszárnyalta a keresletet. Kína az elmúlt öt évben káprázatos előretörést produkált a szélenergia-felhasználás terén is, gyakorlatilag nulláról indulva tavaly már a világon a legnagyobb kapacitást installálta. Idén viszont már arra számítanak, hogy a tavalyi csúcshoz képest mintegy ötödével visszaeshetnek az új telepítések - elsősorban a szigorúbb kormányzati szabályozás, illetve a villamosenergia-hálózat szűk keresztmetszetei miatt. Ráadásul a kínai piac fékezése egybe esik a globális szinten jelentkező túlkapacitással és az ingadozó kereslet okozta problémákkal. Az Egyesült Államokban - a világ Kína utáni legnagyobb piacán a szélturbinák számára - a vonatkozó adó-visszatérítés hamarosan várható kifutása miatt ugyancsak vérszegény a felhasználás növekedése.

Bár az idei első félévben globálisan 15 százalékkal több szélenergia-kapacitást állítottak üzembe, mint egy évvel korábban, ám a bázis egyrészt igen gyenge volt a válság miatt, másrészt Kína mindössze 2,6 százalékos bővülést tudott fölmutatni - ami az év végére a várakozások szerint hanyatlásba is fordulhat. Idén az európai kereslet egészséges élénkülést mutatott, azonban a megszorító intézkedések kikezdhetik ezt. Az iparág számára az egyik reménysugárt Németország jelenti, amely a várakozások szerint részben szélenergiával pótolná a fukusimai nukleáris válság után leállított atomerőművi kapacitásokat.

Kína 2010-ben vette át a vezetést a telepített szélenergia-kapacitások terén az USA-tól. Az ázsiai országban tavaly 16,5 gigawattal 42,3 gigawattra bővült a kapacitás. Közben az amerikai lendület a Reuters beszámolója szerint a 2009-es ütem felére gyengült. Az Európai Unióban összességében 9,3 gigawatt új szélenergia-kapacitást helyeztek üzembe tavaly, a teljes kapacitás így 84,1 gigawattra bővült. Globálisan 22,5 százalékkal, 35,5 gigawattal 194,4 gigawattra bővült a teljesítmény - vagyis a világon 2010-ben épített szélerőmű-teljesítmény felét Kínában helyezték üzembe.

Rossz minőség, áramszünetek

A korábbi gyors növekedést alapvetően a jelentős állami támogatás biztosította, a könnyű finanszírozási feltételek az új szélfarmok valóságos burjánzását okozta: 2007-től 2010-ig minden egyes évben megduplázódott a szélenergia kapacitás. A gyors bővülésnek azonban a kínai kormány szerint negatív hatásai is vannak, ilyen például a gyenge minőségű termékek megjelenése.

Iparági vezetők szerint a gyengülő kereslet miatt számos kínai gyártó is kiszorulhat a piacról. Az országban több mint 60 turbinagyártó működik, mind viszonylag fiatal szereplő, ám vélemények szerint akár a többségüket is térdre kényszerítheti a piaci körülmények romlása. A negatív trend kialakulásának egyik oka a szűkülő hitelpiaci lehetőségekben keresendő, ami a szélpark-építők számára alaposan megnehezíti a finanszírozáshoz jutást. Peking fokozatosan szigorított monetáris politikáján idén az infláció elleni küzdelem jegyében. Másrészt a döntéshozók új szabályozással igyekeznek föllépni az alacsony minőségű turbinák ellen, miután idén már több nagy, szélturbinák által okozott áramszünet okozott problémát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arabic, 2011.11.03 09:19

Sógorok és németek is ezt csinálják, töredéke is az energiaár emiatt. a fű szépen zöld mert nyírják, trágyázzák, a leszedett fű szépen bálákban, és szállítják el. Nálunk miért ne működne??? legalább rendezett lenne a vidék...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2011.11.03 09:00

Szélkerék? Felejtő S.C.! Nálunk -hál Istennek- a TTT közűl a tűrtbe került, ugyanis országunk nem az állandóan fújkáló -max a Kisalföldön szokott állandóbb széljárás lenni- egyenletes szelek hazája, épp ezért totál tervezhetetlen, hogy miokr melyik kerék milyen kapacitással tud rátermelni a középfesz rendszerre. Meghát, a 40 napra előre, 10 perces bontásban megadandó ráterhelési értékek is igen gyenge lábakon állnak.
Úgyhogy, marad nekünk a sokkal megbízhatóbb fotovoltaikus és főként -amivel a leginkább foglalkoznunk érdemes- a biogáz alapú áram, hő és gáztermelés! Azt gondolom, ha ott azt -nem többet,de nem is kevesebbet- tesszük, amit a józan ész diktál, nos akkor gond nélkül (túl)teljesíthető a 2020-as 15%-os megújuló vállalásunk. Azontúl, még a VIDÉKET is fejleszthetjük, hisz a biogáz erőműbe vagy szennyvíz, vagy állati, vagy növényi eredetű gáztermelő input szükséges. Ennyi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

z55rt98s, 2011.11.03 00:46

Vajon egy ilyen hatalmas szélkeréknek hány szarvasmarha-szellentés az ökológiai lábnyoma? (Előállítás, szállítás stb...) Legalább kitermeli az árát?
Szerintem a tehénpuki lehetne a környezetszennyezés SI mértékegysége.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html