A világ legnagyobb gázvállalata, a Gazprom a Szibéria Erejének elnevezett vezeték négy, összesen 822 kilométernyi szakaszának építésére írt ki tendert 156 milliárd rubel (2,35 milliárd dollár) értékben. Ez a jakutszki és irkutszki gáztermelő központokból, Szibériából szállítja a gázt az orosz Távol-Keletre és Kínába.

A végső célpont elsősorban a kínai piac, ahova évi 61 milliárd köbméter gázt szándékoznak továbbítani, ebből 25-38 milliárd menne a Szibéria Erején, a keleti gázmezőkről, a többi Nyugat-Szibériából tartana 30 éven át Kínába. A megállapodás 400 milliárd dollár értékű gázról szól.

A keleti vezeték teljes hossza 3 968 kilométer, az építési költséget 21,3 milliárd dollárra becsülik. A cső a Kelet-Szibéria-Csendes-óceán meglevő olajvezeték vonalát követi - írta a TASZSZ. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese szerint bár jelenleg minden a terveknek megfelelően folyik és nem számítanak késedelemre, a kínai félnek a szerződés értelmében joga van elhalasztani a szállítások megkezdését. Az eredeti szándék szerint 2019-ben kezdik meg a szállításokat.