Gyengélkedik Szibéria Ereje - ez az a vezeték, amelyen keresztül a Gazprom 30 év alatt 400 milliárd dollár értékű gázt szállít Kínának. A 4000 kilométeres csőkígyó építésére az orosz vállalat idén 30, jövőre 200 és 2017-ben 250 milliárd rubelt szán (összesen 8,8 milliárd dollárt) - közölte a Novosztyival a cég helyettes vezetője, Andrej Kruglov.

Az oroszországi szakasz építését májusban kezdték meg, s ebben a hónapban munkához láttak a kínaiak is - írta a The Moscow Times. Azonban a Kruglov által közölt számok lényegesen alacsonyabbak a korábban bejelentetteknél. Áprilisban a Gazprom 14,5 milliárd dollárra becsülte a projekt tőkeigényét, Szergej Ivanov, a Kreml apparátusának főnöke azonban a megállapodás aláírásakor még 50-70 milliárd dollárra tette a vállalkozás teljes költségét. A szakértők ez utóbbi becslést tartják reálisnak.

Ugyanakkor egy másik megaprojektet is kénytelen finanszírozni a Gazprom: a Török Áramlatot, amely a Déli Áramlatot hivatott helyettesíteni. A tervek szerint négy vezetéket építenének egyenként 17,75 milliárd köbméteres éves kapacitással, amelyek Törökországon és Görögországon keresztül juttatnák el az orosz gázt Dél-Európába.