Kitart a nyár az őszben - van, aki bánja

Egymás után panaszkodnak a ruházati ipar és kiskereskedelem vállalatai a szokatlanul hosszúra nyúló nyárias időjárás miatt, mert a nyakukon maradnak őszi kollekcióik. A tőzsdei cégeket büntetik a befektetők.
Komócsin Sándor, 2018. október 15. hétfő, 13:28
Fotó: Stocksnap

Lejtőre került a ruházati cikkekkel brit Superdry Plc részvényeinek árfolyama, miután a vállalat bejelentette, hogy 2019-es profitja a szokatlanul meleg időjárás miatt 10 millió fonttal (3,7 milliárd forint) kisebb lesz a vártnál - írja a Bloomberg. Ahogy a meleg időjárás a nyár végére rácáfolva folytatódott Európában és az Egyesült Államok keleti partvidékén, a Superdry őszi zakói és pulóverei a boltok polcain maradnak - panaszkodott a vállalat közleményében. Ráadásul további nyolcmillió fontot bukhat azon, hogy a font árfolyam-változásának hatását kivédeni hivatott hedge üzletei balul sültek el.

A forróság elönthette a befektetők agyát is, ugyanis a bejelentésre reagálva olyan eladásokba kezdtek, amelyekkel gyakorlatilag szabadesésbe, 22 százalékos mínuszba taszították a vállalat részvényeit. Az árfolyam végül olyan alacsony szintre került, amilyenre 2015 óta nem volt példa.

Bajok mindenfelé

A Superdry azonban csak csatlakozik azoknak az európai kiskereskedőknek az egyre bővülő táborához, amelyek hasonló gondokkal küszködnek. Egyebek mellett az elegánsabb ruhákat kínáló Moss Bros Group Plc és a online divatkereskedő, a Zalando SE jelezte, hogy a meleg időjárás miatt értékesítési gondokkal küszködik. A hagyományos áruházláncok emellett arra is panaszkodnak, hogy az újabb csapás akkor éri őket, amikor még ki sem heverték azt pofont, amit az internetes boltok terjedése mért az arcukra.

Superdry egyébként rosszabbul is járhatott volna, hiszen a szigetországban, ahol termékei 30 százalékát értékesíti, a szeptember az átlagosnál hűvösebb időt hozott - derült ki a Met Office jelentéséből. Az Egyesült Államokban azonban olyan nagyvárosokban, mint Boston vagy Chicago jóval melegebb volt a szokásosnál, amire nem volt válasza a cégnek. Elemzők szerint a vállalat teljes éves profitja, akár negyedével maradhat el a korábban várttól.

A fotó forrása: StockSnap

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.15 15:47

Az esernyőgyárosok is tökönszúrhatják magukat. :-)))
A HÁDA meg a téli kollekcióját hirdeti a tévében. Csakhogy úgy néz ki, hogy tél sem lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html