Horváth Zsolt 16 évet (1998-tól 2014-ig) húzott le a Parlamentben Kecskemét fideszes képviselőjeként, de nem vált igazán ismert politikussá. Bár már közel két év eltelt azóta, hogy kiszállt a politikából, most mégis magára vonhatja a figyelmet.

Horváth ugyanis olyan magyar politikai szereplő, aki személyesen szerepel abban a hatalmas, eddig titkos nemzetközi dokumentumcsomagban, amely offshore-cégek adatait tartalmazza (11,5 millió dokumentumban 215 ezer offshore cég). A német Süddeutsche Zeitung újság szerezte meg az iratokat, amelyeket az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságíró-szervezet koordinálásával dolgozott fel 76 ország több mint 370 újságírója - írta a 444.hu-n a Direkt36.

Az iratokban több tucat magyarországi vagy magyar kötődésű cég és magánszemély szerepel. A kutatómunka első állomásaként a Kecskemétet 16 éven keresztül képviselő Horváth Zsolt  érintettségét mutatták be, aki két offshore cégben jelenik meg - az Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi iroda belső iratanyaga alapján.

Mikor a Direct36 megkereste, először tagadta, hogy lennének külföldi érdekeltségei, végül a cégnevek hallatán csak annyit kérdezett: Mit szeretne róluk hallani?

A vagyonbevallásai szerint a politikai pályája során sem megtakarításokkal, sem komolyabb üzleti háttérrel nem rendelkező Horváth 2013 októberében - tehát még parlamenti képviselőként - lett az egyik igazgatója egy seychelles-szigeteki cégnek (Excelle Media International). Ezt ugyan fel kellett volna tüntetnie a parlamenti vagyonnyilatkozatában, de nem tette. Néhány hónappal a parlamentből való távozása után pedig tulajdonrészt szerzett egy másik, szintén seychelles-i cégben (Mayer & Collins Trading Company). Horváth nem árult el semmit a cégek tevékenységéről, de a kiszivárgott iratokból és egyéb körülményekből úgy tűnik, hogy köze lehet egy játékfejlesztéssel foglalkozó vállalkozásához - olvasható a cikkben.