Még szorosabbá válhat a lengyel-magyar barátság

A lengyel energiavállalatok fúziójának egyik versenypiaci feltétele, hogy az egyesülés előtt el kell adni a gdanski olajfinomítót. Kérdés, milyen kézbe kerüljön a létesítmény, amely kulcsszerepet játszik az ország orosz olajfüggőségének mérséklésében. Itt jöhetnek be a képbe a magyarok.
Barabás Júlia, 2020. október 22. csütörtök, 06:20
Fotó: Getty Images

A lengyel BiznesAlert.pl internetes portál értesülései szerint a magyar Mol szóba jöhet a lengyel PKN Orlen üzleti partnereként abban az új vállalatban, amely a grdanski olajfinomító leválasztása után létrejön - idézte az onet.pl a gazdasági szakportált. A létesítményt versenypiaci okok miatt kell leválasztani a Lotosról, amely egyesül a PKN Orlennel. Az Európai Bizottság mint uniós versenyhatóság ezt a feltételt szabta a lengyel energiacégek fúziójához.

A lengyel félnek szüksége lenne egy megbízható partnerre annak érdekében, hogy elkerülje a finomító orosz kézbe kerülését. A varsói kormány jelezte, hogy nem fogja hagyni ennek a forgatókönyvnek a megvalósulását és vélhetően bízik abban, hogy a magyar kormány, amely a Mol meghatározó tulajdonosa, nyitott lesz egy esetleges együttműködésre az oroszok távol tartása érdekében.

A lengyelek gondolkodásában felmerült, hogy a jó orosz kapcsolatokkal rendelkező magyar olajvállalat más eszközöket adhat az oroszoknak cserébe azért, hogy kimaradnak gdanski bizniszből, továbbá az új lengyel energiaóriás például üzemanyag-töltő állomásokat adhat át magyar partnerének.

A gdanski finomító fontos szerepet játszott abban, hogy Lengyelország az orosz forráson kívül máshonnan - például Szaúd-Arábiából és az USA-ból - is vásárolni kezdett olajat. Ezzel lazítottak orosz olajfüggőségükön, és ki tudták védeni az orosz olajszállítások 2019-es problémáját, amikor a Barátság vezetéken jelentős mennyiségű szennyezett olaj érkezett. (Az ezzel kapcsolatos kártérítési vita az orosz szállítóval azóta sem zárult le.) A PKN Orlen 2019 áprilisában eljutott oda, hogy olajimportja fele Oroszországon kívülről származott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.10.22 10:32

Az oroszok ellen a magyarokkal szövetkezni.....XDDDD

Sok sikert hozzá....XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html