Még csak most jön el a csődök ideje?

Az európai vállalati csődök aránya az euróövezeti jegybank (EKB) ezermilliárd eurós likviditásinjekciója ellenére is növekedni fog a következő egy évben, tekintettel az európai vállalati szektor magas eladósodottságára és e cégek piacainak zsugorodására - jósolta keddi előrejelzésében a Standard & Poor's.
MTI, 2012. június 19. kedd, 14:25
Fotó: Napi.hu

A nemzetközi hitelminősítő Londonban összeállított prognózisában közölte, ha az euróövezeti recesszió a cég jelenlegi alapeseti forgatókönyvében szereplőnél mélyebb és hosszabb lesz - amire az elemzés jelentős esélyt ad -, akkor az európai vállalati csődök aránya megközelítheti az elmúlt egy évben mért szint kétszeresét is.

Az S&P központi előrejelzése szerint az euróövezetben "viszonylag sekély és rövid ideig tartó" recesszió lesz, és a hitelminősítő ebben a környezetben azt várja, hogy a törlesztésképtelenné váló cégadósok aránya az általa spekulatív besorolással ellátott vállalatok körében 6,4 százalékra emelkedik a 2013. március 31-ével záruló tizenkét hónapban az idei elő negyedév végén mért 4,7 százalékról. Súlyosabb euróövezeti recesszió esetén azonban 8,2 százalékra emelkedne a csődbe jutó spekulatív adósbesorolású vállalatok aránya ugyanezen időtávon belül az S&P számítási modellje alapján.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a spekulatív - vagyis a befektetésre ajánlott szint alatti, "BB plusz" vagy ennél gyengébb - adósosztályzatú vállalatok törlesztési teljesítménye a globális vállalati szektor egészségi állapotának fő mércéje, mivel a befektetésre ajánlott - főleg magas, "A" kategóriás - besorolású cégek igen ritkán válnak törlesztésképtelenné.

A Standard & Poor's keddi prognózisában közölte: az alapeseti - vagyis enyhe és rövid euróövezeti recesszióval számoló - forgatókönyvét komoly lefelé ható kockázatok terhelik, a cég ugyanis 40 százalékosra taksálja az elhúzódó és az általa jelenleg vártnál súlyosabb recesszió valószínűségét a valutaunióban.

Biztos a visszaesés?

Más nagy londoni házak ugyanakkor gyakorlatilag biztosra veszik a több évig tartó mély euróövezeti recessziót. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics második negyedévi átfogó európai prognózisa szerint a cég által a következő két évre várt részleges eurófelbomlás következményeként ebben az időszakban folyamatos recesszió lesz a valutaunióban. A ház előrejelzése szerint az euróövezet GDP-értéke az idén átlagosan 1,0 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal csökken.

A Capital Economics jelenleg érvényes központi előrejelzési forgatókönyve az, hogy Görögország 2012 vége előtt távozik a valutaunióból, és jövőre valószínűleg követi Portugália, sőt esetleg Írország is.

HOZZÁSZÓLÁSOK