Az ukrán válság miatt bizonytalanná vált geopolitika helyzet hullámvasútra küldte az árupiaci termékek kárát, ami ráirányítja a figyelmet az USA olajpala-termelőire, akik kihasználhatják a fekete arany drágulását - idézte elemzők véleményét az CNBC. Az európai és az amerikai standard olajár hordónként két dollárral, nagyjából két százalékkal nőtt a hét elején, amikor az orosz hadsereg megszállta Ukrajnát.

Nagy-Britanniában az áprilisi szállítású földgáz ára tíz százalékkal ugrott meg hétfőn, ami a legnagyobb napon belüli emelkedés 2011 szeptembere óta. Kedden, miután Vlagyimir Putyin orosz államfő visszarendelte a laktanyákba az orosz-ukrán határ mellett gyakorlatozó katonákat, a Brent egy dollárral, nagyjából 110 dollár/hordóra, a WTI 70 centtel, 104 dollár közelébe gyengült.

Most megmutathatják

Az árak hullámzása még a korábbinál is kedvezőbb fényt vetíthet az USA erősödő energiafüggetlenségére - hívja fel a figyelmet Gaurav Sodhi, az Intelligent Investor tanácsadó cég elemzője. Ez lehet a tesztje az amerikai olajpalaipar erejének: itt a lehetőség arra, hogy a kitermelés kövesse az árakat. Ha az USA az új Szaúd-Arábia, akkor itt a lehetőség, hogy bizonyítsa ezt.

Az amerikaiak befektetései az olajpala-kitermelésbe meghaladják a világ többi országának hasonló kiadásait. Az új világpolitikai helyzet lehetőséget ad arra, hogy bizonyítsák ezen a beruházások értelmét - érvel David Lennox, a Fat Prophets tanácsadó cég szakértője.

Az olaj árának alakulásában azért voltak úgynevezett tüskék, mert a termelők eddig nem tudtak gyorsan utánamenni a megugró áraknak. Ez nem igaz az olajpalára. Az ezzel foglalkozó amerikai cégek azt állítják, hogy képesek úgy stabilizálni a fekete arany árát, ahogy azt a hagyományos módon termelő versenytársaik nem tudják - mondja Sodhi.

Jó lenne, ha

Ha ez valóban így lenne, az jót tenne a világ energiapiacának. Az ártüskék, amelyek időről időre megrengetik a piacokat, ritkábbá válnának. Alejandro Bardojosa, az Argus Media energiaipari piackutató cég elemzője úgy véli, hogy ez a hatás már ma is működik. Véleménye szerint az amerikai olajpala nélkül sokkal magasabb lenne az olaj ára. A Brent jegyzése 120 dollárra ugrott volna az elmúlt napokban, míg a WTI-é 115 dollár/hordóra nőtt volna.

Ugyanakkor Bardojosa nem hiszi, hogy az USA olajpala-, illetve palagáz-kitermelői képesek lennének azonnal reagálni az energiaárak megugrására, képesek lennének gyorsan bővíteni kitermelésüket. Az USA ma annyi palaolajat hoz a felszínre, amennyit csak tud. Ez napi nyolcmillió hordó, ami az Energy Information Administration kormányhivatal szerint 2015-re 9,2 millióra mehet fel. Hosszabb távon azonban nyitva áll az út azelőtt, hogy az USA olajexportáló országgá váljon.