A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében közölte: a 2009 óta érvényes negatív kilátás fenntartásának fő oka az, hogy jóllehet egyre több jel utal az osztrák gazdaság stabilizálódására, a bankrendszer pénzügyi alapmutatói azonban továbbra is gyengék, mindenekelőtt a folyamatos eszközminőségi kockázatok miatt, amelyek egyes volatilis közép- és kelet-európai piacokról erednek. E piacokon van lekötve az osztrák bankrendszer eszközállományának mintegy 30 százaléka - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint az osztrák bankok veszteségtűrő kapacitása meglehetősen korlátozott. Ezt mutatja gyenge nyereségességük és az, hogy alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátájuk, amely 2013 végén 11,6 százalék volt, elmarad más európai bankrendszerekétől. Jóllehet a tőkeellátottság várhatóan az idén tovább javul, az osztrák bankok változatlanul ki vannak téve a külső sokkhatásoknak. A Moody's kedvezőtlen esetekre kidolgozott forgatókönyve azzal számol, hogy a rendszerszintű Tier 1 tőkemegfelelési ráta átlaga a szabályozói minimum alá csökken, elsődlegesen a jelentős közép- és kelet-európai kitettségekből eredő veszteségek miatt.

A Moody's kimutatta, hogy 2009 óta az osztrák bankok összességében 4 százalékkal növelték kitettségüket a közép- és kelet-európai piacokon, ezen az átlagon belül azonban több, megnövekedett gazdasági és politikai kockázatúnak ítélt térségi piacon csökkent e kitettség. A hitelminősítő adatai szerint Magyarországon 13 százalékkal, Kazahsztánban 63,5 százalékkal, Ukrajnában 34 százalékkal csökkent, ugyanakkor Csehországban 23 százalékkal, Lengyelországban pedig nem kevesebb mint 113 százalékkal nőtt az osztrák bankok rendszerszintű kitettsége.

A Moody's londoni elemzői közölték, hogy a közép- és kelet-európai gazdaságok zömében a növekedési ütem érezhető gyorsulását várják 2014-ben a tavalyihoz képest, de a legnagyobb lendületre Lengyelországban és Szlovákiában számítanak; Magyarországon ennél lanyhább gazdasági növekedést jósolnak. A cég előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idén 1,5 százalékkal, a lengyel és a szlovák gazdaság egyaránt 2,5 százalékkal bővül.

Ez jórészt megfelel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap összeállított új térségi prognózisának, a City elemzői közösségében ugyanakkor vannak ennél jóval derűlátóbb előrejelzések is. Éppen egy hete ismertetett térségi jelentésében az EBRD még valamelyest rontotta is az idei évre adott magyarországi növekedési előrejelzését, és azzal számol, hogy jövőre még tovább lassul a magyar gazdaság növekedési üteme. A új prognózis szerint Magyarországon az idén 1,6 százalékos, 2015-ben 1,2 százalékos GDP-növekedés várható. Az előző EBRD-jelentésben 2014-re még 1,7 százalékos magyar növekedési becslés szerepelt; a 2015-re szóló prognózis a mostani térségi előrejelzésben jelent meg először. Az új EBRD-jelentés szerint az orosz-ukrán válság lelassíthatja, sőt kedvezőtlen forgatókönyvek megvalósulása esetén le is állíthatja a kelet-európai térség egészének gazdasági növekedését.

Más nagy londoni házak nem várnak ilyen drámai mértékű átgyűrűző hatást a régióban. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének új előrejelzése szerint 2014 egészében Magyarországon 2,5 százalék, Lengyelországban 2,9 százalék, Csehországban 2,8 százalék, Romániában 3,2 százalék lesz a gazdasági növekedés. A JP Morgan londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy az idei első negyedévi előzetes GDP-adatok nyomán Magyarország és Lengyelország esetében felfelé ható kockázatokat látnak erre a prognózisukra.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is ugyanerre a következtésre jutottak. Közölték: az első negyedévi részleges GDP-adatok alapján felfelé mutató kockázatokat látnak a magyar gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzésükre, amely jelenleg 2,2 százalékos GDP-növekedést valószínűsít 2014 egészére.