Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nokia a január-márciusi negyedévben 5,032 milliárd euró, az egy évvel korábbi 4,924 milliárd eurónál két százalékkal magasabb, devizaárfolyam-hatásokkal kiigazítva viszont két százalékkal alacsonyabb értékesítési árbevétel mellett 59 milliárd euró veszteséget szenvedett el üzemi eredmény szinten. A tavalyi első negyedévben 239 milliárd euró pozitív üzemi eredményt ért el a Nokia a bevallás szerint.

A piac a tavalyival közel megegyező, 175 és 457 millió euró közötti üzemi eredményt várt az idei első negyedévre a Reuters felmérése szerint. A Nokia bruttó működési eredménye 1,580 milliárd euró lett az első negyedévben, 12 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 1,805 milliárd eurónál.

Az eredmény a Nokia legnagyobb üzletágánál, a mobil hálózati berendezések gyártásánál esett vissza a legnagyobb mértékben. Működési eredmény szinten az üzletág 524 millió euró veszteséget szenvedett el az egy évvel korábbi 46 millió euró többlet után. A mobil hálózati berendezésgyártó piacot a kínai Huawei, a svéd Ericsson és a finn Nokia uralja.

A szoftver üzletág működési eredménye hét millió euró hiányt mutatott egymillió euró többlet után, a Nokia Technologies szolgáltató üzletág működési eredménye viszont 302 millió euróra nőtt 274 millió euróról.

A mobil hálózati berendezésgyártó üzletág eredményének csökkenését a negyedik generációs berendezések iránti igény tetőzésére, a készülékek iránti keresletnek az ötödik generációs hálózati infrastruktúra közelgő kiépítését megelőző visszaesésére vezeti vissza a Nokia.

Az Ericsson a múlt héten publikált jelentése szerint a vártnál nagyobb nyereséggel és bevétellel zárta az első negyedévet részben költségcsökkentő programjának, részben pedig értékesítéseinek a legnagyobb piacán, Észak-Amerikában elért növekedésének köszönhetően. Az Ericsson 2,32 milliárd svéd korona (250 millió dollár) nyereséget ért el az első negyedévben az egy évvel korábbi 837 millió korona veszteség után. A piac 1,5 milliárd korona nyereséget várt az első negyedévre. Az Ericsson bevétele az egy évvel korábbihoz képest 13 százalékkal 48,94 milliárd svéd koronára (4,6 milliárd euró) nőtt az első negyedévben.

A kínai Huawei a héten megjelent előzetes jelentése szerint az első negyedévben 39 százalékkal 179,7 milliárd jüanra (24 milliárd euró) növelte forgalmát. A Huawei bevételének valamivel több mint a felét a lakossági üzletág adja, a többit a hálózati berendezésgyártó és szolgáltató üzletág. A tőzsdén nem jegyzett vállalat nyereségadatokat nem tesz közzé. Jelentette viszont, hogy az első negyedévben nyolc százalékos, az egy évvel korábbinál jobb bevételarányos jövedelmezőséget ért el.