Paks 2: a kormány sem biztos a döntés helyességében?

Átfogó képet kapott a paksi beruházás állásáról a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) - mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a nemzetközi szervezet kormányzótanácsának ülését követően az MTI-nek, Bécsben.
MTI, 2016. június 6. hétfő, 20:31
Fotó: Napi.hu

Az ülésen azt foglalta össze, hogy a legutóbbi, két évvel ezelőtti beszámoló óta milyen előrelépések történtek a paksi projektben. A közvéleményt folyamatosan igyekeznek naprakész információkkal ellátni, emellett nagyon fontos a diplomáciai és a szakmai közeg tájékoztatása a beruházás állásáról.

Szó esett az orosz féllel való államközi szerződés, valamint a finanszírozási államközi szerződés megkötéséről. Az Európai Bizottság elfogadta az államközi szerződést, az Euratom Ellátási Ügynökség által aláírt üzemanyag-szerződést és az Euratom szerződés 41-es cikkely szerinti notifikációt, amely szerint a projekt összhangban van az Euratom-szerződés célkitűzéseivel, megfelel a nukleáris biztonsági, a hulladékkezelési és műszaki szempontoknak is. A bizottság módosítás után elfogadta a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvényt is.

A kormánybiztos az előadásában kitért arra: jelenleg annak vizsgálata zajlik, hogy az orosz fél mint szerződéses partner és az orosz technológia közvetlen kiválasztása helyes volt-e, egyúttal az állami támogatás kérdésköréről tartanak egyeztetéseket. Eközben az orosz féllel intenzív és harmonikus az együttműködés a koncepcióterv kidolgozásában, zajlik a környezetvédelmi engedélyezés és a telephely engedély-kérelmének előkészítése. A környezetvédelmi engedélyezés során Bécsben is tartottak a Paks 2 beruházás környezeti hatásairól konzultációt, amelyet megelőzött a paksi közmeghallgatás.

Magyarország igen nyitottan értelmezte az espoo-i egyezményt, harminc országot hívott meg a környezetvédelemi engedélyezési folyamatba, ezek közül 11 jelezte, hogy szeretne információt kapni, hét ország kilenc helyszínen kérte, hogy legyen a területén közmeghallgatás. A bécsi volt a legnagyobb esemény, itt kilencvenen vettek részt, a leghosszabb pedig a müncheni fórum volt, amelyen két napon, csaknem 18 órán keresztül válaszoltak a felmerülő kérdésekre. A legtöbb közmeghallgatást Romániában tartották, Nagyváradon, Temesváron és Bukarestben. Még a környezetvédelmi hatóság által kibocsátott engedélyre várnak, valamint a telephelyengedély kérelmének vizsgálata zajlik - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK