Egészen bizonyos, hogy tíz éve, nem is beszélve a tizenöt évvel ezelőtti időről, nem tudtunk volna ellenintézkedésekkel válaszolni az olyan szankciókra, mint amilyeneket Oroszország ellen bevezettek, például a mezőgazdaság területén - mondta Putyin.

Az elnök szerint Oroszország korábban nem lett volna képes elzárni piacát azon országok agrártermékei elől, amelyek barátságtalan lépéseket tettek ellene, "mert nem lettünk volna képesek a piacot saját termékeinkkel ellátni, most pedig képesek vagyunk erre". Vásárlóerő-paritáson számolva az orosz gazdaság jelenleg a világ ötödik-hatodik helyén áll.

Putyin arra számít, hogy az orosz mezőgazdaság fejlődésének üteme idén akár a 3 százalékot is meghaladhatja. Elismerte, hogy az ország GDP-jében "kisebb" visszaesés tapasztalható, így az ipari termelésben is.

Rámutatott, hogy amíg az orosz devizatartalék 2000-ben 12 milliárd dollár volt, a külső adósságállomány pedig meghaladta a 20 milliárd dollárt, addig augusztus elején az ország devizatartaléka 395 milliárd dolláron, a külső adóssága pedig a GDP 13 százalékán állt.

Az elnök kijelentette, hogy az orosz vezetés egyelőre nem kívánja eladni a Gazpromot, és hangot adott meggyőződésének, hogy az állami gázipari óriás értékét messze alábecsülik. Vlagyimir Putyin bejelentése nyomán a moszkvai tőzsdén 1,2 százalékkal erősödtek a Gazprom részvényei.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!