S&P: kockázatos a magyar bankrendszer (bővített)

Fenntartotta a magyar bankszektorra érvényes eddigi országkockázati besorolását szerdai értékelésében a Standard & Poor's, amely szerint az magyar politikai környezet stabil, ám a bankrendszerrel kapcsolatban az utóbbi időben születtek "váratlan" és egyes esetekben "hátrányos" politikai döntések.
MTI-Eco, 2011. november 9. szerda, 10:29
Fotó: Napi.hu

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja több mint két éve a 7-es csoportban tartja nyilván a magyar bankszektor országkockázati megítélését (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA), mások mellett Írországgal, Izlanddal, Oroszországgal, Litvániával és Bulgáriával van azonos csoportban.

Az S&P által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati osztályzati rendszer nem azonos a bankokra, illetve a szuverén adósokra érvényben tartott adós-, illetve betétkockázati besorolásokkal. A BICRA-mutató az adott országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.

A S&P a megerősített 7-es magyar osztályzatról azt írta, hogy az a "gazdasági ellenállóképesség" és a "gazdasági egyensúlytalanságok" kategóriáiban "magas kockázatot", a "gazdaságban érvényesülő hitelkockázatok" értékelési kritériumában pedig "nagyon magas kockázatot" tükröz.

Az új BICRA-felülvizsgálathoz fűzött elemzés szerint a magyar gazdaság "viszonylag fejlett", a munkaerő jól képzett, a gazdasági és az exportszerkezet sokszínű.

Mivel a magánfogyasztás továbbra is gyenge, a gazdasági növekedés hajtóereje változatlanul az export. A Standard & Poor's elemzése szerint emiatt a világkereskedelem esetleges visszaesése, vagy a fő kereskedelmi partnernek számító német gazdaság lassulása negatív hatást gyakorolhat a magyar gazdaságra.

Hátrányosan érintik a szektort a "váratlan" politikai döntések

A hitelminősítő értékelése szerint a magyar politikai környezet "általánosságban stabil". Mindazonáltal az utóbbi időben hozott néhány "váratlan", kifejezetten a bankszektort célzó politikai döntés "hátrányosnak" bizonyult a magyar bankrendszerre nézve. A S&P e döntések közé sorolta szerdai elemzésében a bankadót és a végtörlesztést.

Az S&P megállapítása szerint a magas adósságszintek és a szuverén adósi szinten jelentkező magas külső finanszírozási igények sebezhetővé teszik az országot - és így a bankokat is - a befektetői hangulatváltozásoktól.

Romolhat a magyar bankrendszer jövedelmezősége

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint Magyarországon a következő két évben csökkenni fog a hiteligény. Ez főleg a bankszektorban zajló szükséges hitelleépítési folyamatot tükrözi, valamint azt, hogy a helyi bankok mind nehezebben tudnak elégséges mennyiségű, a helyi gazdaságba hitelként kihelyezhető tőkeállományt kiépíteni. Az S&P szerint mindkét tényező ronthatja a magyar bankrendszer jövedelmezőségét.

A Standard & Poor's "laza" kockázatvállalási gyakorlatnak nevezte a fedezetlen hitelfelvevőknek nyújtott devizaalapú hitelek folyósítását, és a cég szerint ez a lazaság a következő két évben jelentős veszteségeket fog okozni a bankok ingatlanhitel-portfolióiban.

A végtörlesztési törvényről a hitelminősítő a szerdai elemzésben azt írta, hogy véleménye szerint a piaci árfolyamnál jóval alacsonyabb, kötött árfolyamú devizahitel-törlesztési lehetőség fokozhatja e veszteségeket.

A hatóságok nem akadályozták meg a túlzott devizahitelezést

A Standard & Poor's közölte: a 7-es bankszektor-kockázati osztályzat a cég azon nézetét tükrözi, hogy az ország "magas kockázattal" szembesül az "intézményi keretek" kategóriájában.

Ez a cég értékelése alapján azt jelenti, hogy az S&P véleménye szerint a magyar szabályozó hatóságok 2008 előtt "nem észlelték, és nem akadályozták meg" az egyensúlytalanságok halmozódását, különös tekintettel a devizaalapú hitelek eltúlzott igénybevételére, valamint a hitelfelvevők adósságszolgálat-teljesítési képességének elégtelen felmérésére.

Támogató jellegű a magyar kormány hozzáállása

A hitelminősítő ugyanakkor közölte, hogy most már látja a hatóságok kísérleteit e problémák orvoslására, egyebek mellett sokkal szigorúbb fedezetiérték-arányos hitelkorlátok alkalmazásával és a devizában denominált új hitelek arányának csökkentésével.

Az S&P értékelése szerint a magyar kormány hozzáállása támogató jellegű a hazai bankrendszer esetében, és a cég elismeri a bankrendszernek stresszhelyzetekben nyújtott eddigi rendkívüli kormányzati támogatásokat - áll az elemzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK