Soros György milliárdos befektető és kollégája, John Paulson, tavalyi profitjuk alapján a világ első és negyedik legjobban teljesítő hedge fundjának vezetői, részesedést vásároltak a spanyol Hispania Activos Immobiliarios ingatlanalapban. A két üzletember heged fundjai 92-92 millió euró értékű részvényhez jutnak.

A Hispania a múlt héten jelentette be, hogy maradék tulajdonrészét első tőzsdei kibocsátás (IPO) keretében kínálja fel a befektetőknek. Mostanáig az indulásra tervezett 500 millió eurós tőke jelentős részére találtak finanszírozót. A kibocsátási dokumentumok a hatóságok engedélyére várnak.

A céget a madridi tőzsdén fogják bejegyezni ingatlanbefektetési alapkánt. A Hispania elsősorban nagy értéknövekedést ígérő ingatlanokba fektetné tőkéjét, főként a legjelentősebb spanyol városokban. Az alap évente két számjegyű megtérülést ígér hat éven át - tudta meg a Financial Times az ügyhöz közel álló forrásokból. Az alap eszközeit a tervek szerint a 2003-ban alapított független Azora vagyonkezelő forgatná. Ez a cég 2,8 milliárd euró értékű vagyont gyűjtött össze Európa-szerte.

Feltámadás

Paulson azt mondta az FT-nek, hogy kiválónak tartják az Azora teljesítményét. Soros és az Azora nem nyilatkozott. A Hispania nem az első spanyol ingatlanalap, amely IPO-ra készül. A Lar Espana két hete jelentette be, hogy 400 millió eurót akar bevonni a tőzsdéről.

Az ibériai országban harmadával zuhantak az ingatlanárak 2007 és 2013 között - derül ki az Európai Központi Bank (ECB) adataiból. Az elmúlt hónapokban azonban visszatértek a befektetők, miután a brit és az ír ingatlanpiac jelentősen megdrágult. Tavaly kétszeresére, 2,7 milliárd euróra ugrott a spanyolországi ingatlanokba fektetett tőke az egy évvel korábbihoz képest, ami a legmagasabb érték az eurózóna adósságválságának 2010-es kirobbanása óta - jelentette a Cushman & Wakefield tanácsadó cég.

A hedge fundok egyre erősebb érdeklődést mutatnak Dél-Európa iránt. Soros és Paulson alapjai az elmúlt időszakban már vásároltak részesedést egyes erősen alulértékelt spanyol és görög cégekben.