Syngenta-felvásárlás: zöld utat kaptak a kínaiak

Engedélyezte az Európai Bizottság szerdán a ChemChina kínai állami vegyipari cégnek a svájci Syngenta megvásárlását - értesült az MTI.
K. Kiss Gergely, 2017. április 5. szerda, 12:58
Fotó: Reuters

A kínai állami China National Chemical Corp. (ChemChina) konszern 43 milliárd dollárért vásárolja meg a bázeli székhelyű Syngenta AG-t.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos elmondta: a felvásárlást bizonyos feltételekhez kötötték annak érdekében, hogy az egyesülés ne vezessen az ár- és az innovációs verseny mérséklődéséhez a rovarirtószerek piacán.

"Az európai gazdák és fogyasztók számára is fontos, hogy a Syngenta felvásárlása után is tényleges verseny legyen a rovarirtószerek piacán" - fogalmazott.

Szerinte a ChemChina teljes mértékben eloszlatta a brüsszeli testület részéről korábban felmerült aggályokat. A Syngenta felvásárlására már az amerikai Monsanto is kísérletet tett 2015-ben.

Szakértők szerint a ChemChina egyike a külföldön legagresszívabb módon terjeszkedő kínai vállalatoknak. A ChemChina vásárolta meg például az olasz Pirelli abroncsgyártót is 7,7 milliárd dollárért.

HOZZÁSZÓLÁSOK