Kispályás húzással borzolja a kedélyeket a Tesco - nagy a felháborodás

Az Egyesült Királyságban a Tesco kisebb boltjaiban az eladók fognak takarítani. Az alkalmazottak nem örülnek, főként hogy az áruházlánc felső régióiban mintha feleslegesen szórnák a pénzt.
Komócsin Sándor, Csernátony Csaba, 2020. július 25. szombat, 11:45
Fotó: Getty Images

Az Egyesült Királyságban Tesco közel kétezer üzletében át kell venniük a kereskedelmi dolgozónak a takarítást az eddigi külsős takarítócégek alkalmazottaitól - adta hírül a Guardian.

A váltást augusztus végére időzítették, az érintett üzletek a Magyarországon is ismert Express hálózat kis boltjai, illetve a kisebb áruházakat felvonultató brit Metro lánc szupermarketei lesznek. A tescós munkavállalókra hárul majd a padlók, a polcok, a hűtőpultok, a kirakatüvegek takarítása, továbbá saját pihenőhelyeik és vécéik tisztán tartása. A külső feliratokat, a nagy nyomású mosást és a graffitieltávolítást továbbra is külsősökre bízzák.

Fura lépés

A változtatás meglepő annak tükrében, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem felértékelte a közösségi terek higiéniai követelményeinek betartását.

A Tesco is elismeri, hogy ez a feladat soha nem volt fontosabb, mint most, és azt ígéri, hogy növelni fogja az érintett boltok költségkeretét, hogy több embert vehessenek fel, s így beleférjen az idejükbe a takarítás. Az áruházlánc állítása szerint az új módszerrel folytatott kísérletek nagyobb tisztaságot eredményeztek a boltokban.

Szégyen

Egy Tesco-alkalmazott azt mondta a Guardiannak, lelki teherként éli meg a takarítás rájuk lőcsölését, részben mert amúgy is túlterheltek, részben mert a takarítómunka presztízse alacsony. Az illető attól tart, ha egy üzlet nem megy majd jól, akkor csökkentik a túlórákat és a végén a személyzetnek nem marad elég ideje a takarításra. Egy az ügyhöz közel álló forrás szerint az emberek úgy érzik, hogy cégük hátba döfte őket azután, hogy a karantén idején halálra dolgozták magukat.

A Tesco próbálja csökkenteni a költségeit, ám ez a módszer bűzlik - fogalmazott a Guardian információforrása. Ugyanakkor az ígéretek szerint a vállalat betanítja a dolgozókat, hogyan végezzék új feladatukat. A vállalat közleménye szerint az elvégzett tesztek, alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a takarítás belsősökre bízása növeli a boltok önállóságát és egységesebbé teszi a kinézetüket.

Ömlik a pénz

A költségcsökkentés némileg meglepő annak tükrében, hogy a Tesco a szigetországban jól jött ki a pandémiából: a május 30-ával végződött három hónapban éves összehasonlításban 8,7 százalékkal nőttek eladásai, ezen belül az élelmiszer-forgalom 12 százalékkal bővült. Dave Lewis cégvezető az eredményeket értékelő beszédében nem győzte fényezni a teljesítményüket, megemlítve, hogy öt hét alatt megduplázták házhoz szállítási kapacitásukat és a szociális távolságtartás szabályainak betartásához igazították boltjaik belső rendjét.

A jóból jutott a részvényeseknek is: a cég összesen 635 millió fontot osztott szét közöttük, amivel nem aratott osztatlan sikert. A bírálók szerint nem volt szerencsés a pénzszórás akkor, amikor a Tesco 585 millió fontot kapott a londoni kormány rendkívüli koronaválság-kezelési csomagjából.

Emellett rossz húzásnak bizonyult - és lázadást robbantott ki a részvényesek körében -, hogy Lewis a 2019-es év után 6,42 millió font (2,46 milliárd forint) fizetést tehetett zsebre, amivel a Tesco élén eltöltött hat év alatt már összesen 29 millió fontnál (11,1 milliárd forint) tart. A részvényesek kifogásolták azt is, hogy a vezetői juttatási programban a vezérigazgató további 1,6 millió fontot, Alan Stewart pénzügyi igazgató pedig 900 ezret könyvelhetett el. Hogy megelőzzék a hasonló dőzsölést, leválasztották az Ocado online élelmiszer-áruházat a Tesco cégcsoportjáról, amelynek szerepe volt a vállalat tőzsdei teljesítményének megítélésében. Az Ocado nélkül számolva a két felső vezető nem lett volna jogosult az extra kifizetésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Remete53, 2020.07.27 21:30

@europeer: Rugózzál csak tovább az alkeszes hülye dumával.
Egy beképzelt nagyképű majom vagy aki osztja itt az ész minden témában,pedig ha néha csöndbe maradnál még akár bölcs id lehetnél olykor-olykor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.07.27 21:18

@terabit: Aha. Tehát nem olvastad, amit írtam, de megállapítottad, hogy értelmetlen picsogás. Gondolom, a kollektív tudatalattiból szívtad le az infót. Az sem egy értelmesnek tűnő gondolat, hogy azt mondod, arra válaszoltál, amit nem olvastál. Ilyen egy igazi észlény! Nem olvas, csak ír, és ezt büszkén vállalja, mert vitatkozni, érvelni nem tud, csak sértegetni. Nem én vagyok az idióta, én képes voltam a témáról írni, te nem. Ne égesd magad!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2020.07.27 19:50

@Elhetetlen: amit éppen csinálsz? Nem olvasom az irományaidat, mittudomén most éppen mit műveltél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.27 18:31

@Remete53:
1., Látom nagy tapasztalatod van az alja és az alkesz család témában.
Csak nem érintettség jogán?
Van biza, sok ilyet láttam anno, azért ismertem ki őket. Nagyapám egy-két kezelhetőnek munkát is adott. Neked nem adott volna.
---
2., Sértegetéseid téged minősítenek!
Ez csak akkor lenne igaz, ha én szóltam volna először így hozzád. Mivel tahó vagy, s mindenkire így ugrasz, ezért a tefélédhez így kell szólni, ezt jobban értik és szeretik. Csak néha egy pár kreténnek felpuffad tőle a feje, mert az nem tetszik neki, ha vele úgy beszélnek, mint ő másokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2020.07.27 17:04

@europeer: "Mi van aljanépe, sok okádást láttál az alkesz családodban mi? "
Látom nagy tapasztalatod van az alja és az alkesz család témában.
Csak nem érintettség jogán?
Sértegetéseid téged minősítenek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html