Trump lealkudta, olcsóbb lett a harci repülőgép

Nyolc és félmilliárd dollárért rendelt az amerikai védelmi minisztérium a Lockheed Martin cégtől 90 darab F-35 típusú harci gépet - közölte helyi idő szerint pénteken a Pentagon és a vállalat. Tíz év alatt 391 milliárd dollárért majdnem 2500 repülőgépet fognak kapni az amerikai fegyveres erők.
Domokos László, 2017. február 4. szombat, 17:17
Fotó: MTI/EPA

A Pentagon legdrágább programjában ez volt az eddigi legalacsonyabb ár. A megállapodásban most első ízben sikerült a többfunkciós harci gép árát 95 millió dollár alá szorítani a korábbi 102 millió dollárról, ami 728 millió dolláros megtakarítás a tárcának - ídézte a Hirado.hu az MTI hírét.

Ez az összeg magasabb, mint amekkorát Donald Trump elnök hétfőn ígért. A Lookheed Martin közleménye szerint "Trump elnök személyes közbelépése az F-35 programba felgyorsította a tárgyalásokat, és az ár csökkentésére irányította a figyelmünket".

A gépenkénti ár a termelés növekedésével jelentősen csökken, és védelmi elemzők szerint a Trump elnök által elért árcsökkentés megfelel a Lockheed és a Pentagon vezetői által hónapok óta hangoztatottaknak.

Az F-35 programért felelős Chris Bogdan, a légierő altábornagya december 19-én közölte, hogy a legutóbbi szerződéshez képest 6-7 százalékkal kell az árat csökkenteni. A pénteki bejelentés szerint az F-35A hagyományos változatának ára 7,3 százalékkal csökkent a legutóbbi szerződéshez viszonyítva.

A Lockheed és fő partnerei az Egyesült Államok és tíz NATO-tagország számára fejlesztették ki az F-35 harci gépet. A rövid pályán felszállni képes és függőleges leszállásra alkalmas F-35B modellt az amerikai haditengerészeten kívül a brit is alkalmazza, a repülőgép-hordozókon szállított F-35C-t az amerikai haditengerészetnél állították hadrendbe. Az amerikai védelmi minisztérium a tervek szerint 391 milliárd dollárt költ a következő évtizedekben 2443 szuperszonikus harci gép vásárlására.

HOZZÁSZÓLÁSOK