Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cég által az MTI-hez eljuttatott eredménybeszámoló szerint 2019-ben az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) a kőolaj árának átlagos csökkenése és a termelés szintjének visszaesése miatt 2,356 milliárd kunát (106 milliárd forint) tett ki.

A kiskereskedelemből származó bevételek 3 százalékkal nőttek a horvátországi piacnak köszönhetően, amelyhez még hozzájárult a montenegrói hálózat bővítése.

Az INA nagyberuházásai 18 százalékkal bővültek az előző év ugyanezen időszakához képest, és 2,150 milliárd kunát (97,5 milliárd forint) tettek ki. A nettó adósság 2,554 milliárd kunát (115,8 milliárd forint) ért el: az adósság és a tőke aránya 18,5 százalékon állt tavaly év végén.

Fasimon Sándor, az INA igazgatótanácsának elnöke elmondta: az INA 2019-ben kihívásokkal teli környezetben is stabil bevételt tudott elérni. A kőolajtermelés stabil maradt, a megnövekedett aktivitás Egyiptomban pedig eredményeket hozott, és mérsékelte a hazai termelés visszaesését. Ugyanakkor a Brent olaj árfolyamának 10 százalékos csökkenése hatással volt a bevételre és az EBITDA-ra is.

Hozzátette: a 2019-es év pozitív eseményekkel teli év volt a finomítói üzletágban és a marketing területén. A rijekai finomító 800 millió kuna értékű nagyjavítása befejeződött, a projekt eredménye pedig már jól látható a termékstruktúra fejlődésén keresztül.

Ezen kívül végleges döntés született a rijekai finomító maradékfeldolgozási projektjéről, amely egyben a vállalat történetének legnagyobb beruházása, közel 4 milliárd kunába kerül. A fejlesztések a jövőbeni projektek révén folytatódnak a R&M Új irány 2023. program keretén belül, amelynek az a célja, hogy hosszú távon biztosítsa a fenntartható és nyereséges működést - jelezte Fasimon Sándor.

Ami a rendszeres tevékenységeket illeti - mondta -, az eladások növekedtek a kulcsfontosságú piacokon, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában. Ez tovább erősíti az INA vezető pozícióját, folyamatos javulást eredményezve a kiskereskedelemben, ahol a legjobb eredményeket ezeken a piacokon érte el.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.