Az orosz kormány nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a Basnyefty olajvállalatnak a tulajdonában levő teljes részvénypakettjét eladja - sőt ezt javasolja, mint Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter újságírókkal ma közölte. Jelenleg befektetési tanácsadót keresnek az ügylet lebonyolításához.

Korábban három változatban gondolkodtak: egy 25 százalékos, egy 50 százalékos, és a Baskíria tulajdonában levő 25 százalékkal együtt a részvények 75 százalékának értékesítése. Valószínűleg mindenkit meglepett, hogy az "ordító egér" hangot adott ellenvéleményének: Rusztem Hamitov baskír elnök közölte, hogy a köztársasága nem hajlandó eladni a részvényeit.

Hogy a helyzet még zavarosabb legyen, a Lukoil, a legnagyobb orosz olajvállalat bejelentette: szívesen venné meg a Basnyefty ellenőrző részvénytöbbségét. Elnöke, Vagit Alekperov a TASZSZ szerint közölte, hogy a kormánytulajdonban levő, mintegy 50 százalékról lenne szó. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha készpénzzel fizethetnének, Lukoil-részvényt nem hajlandók adni.