A Foxconn igényeire szabott megoldásokat és az 5G infrastruktúra kiépítését az Ericsson és a Vodafone Magyarország segítségével valósították meg.

2020 október elején kezdődött meg annak a rendszernek a tesztüzeme, amely a Foxconn komáromi gyárában ma már élő 5G támogatás mellett élesben üzemel - ami egyben új mérföldkő a hazai 5G történelmében - derül ki a Vodafone közleményéből.

Az egész magyar hírközlési ágazat érdeke, hogy az 5G-fejlesztések minél több területen a mindennapok részeivé váljanak, hiszen az újgenerációs hálózatok a fenntarthatóságot, növekedést, hatékonyságot szolgálják. A hatékonyabb megoldások pedig energiát, időt, erőforrásokat szabadítanak fel, így minden új megoldás teret ad a további fejlesztéseknek is - mondta el Vári Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettese. Itt, Komáromban ez szó szerint valósul meg: a tesztelő teremben eltűnik a többezer méteres kábelrengeteg, ez pedig helyet szabadít fel az újabb kreatív megoldásoknak, a rugalmasságnak, a változásnak. Bízom benne, hogy a Komáromban elsők között megvalósuló privát hálózatnak minél hamarabb több hasonló, színvonalas 5G-s társa lesz országszerte – tette hozzá.

A 2019 nyarán megkötött partneri megállapodásban a fejlesztéshez szükséges hálózati eszközöket az Ericsson biztosította, míg az eszközök közötti kommunikációhoz szükséges 5G kapcsolat a Vodafone Magyarország hálózatán jött létre.

Tálos Péter, a Foxconn alelnöke a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a cégnél hisznek benne, hogy az 5G a jövő technológiája, egy olyan platform, melynek alapjain teljesen új, innovatív gyártási megoldások látnak majd napvilágot. Az alelnök emellett megjegyezte, hogy a technológia révén lehetővé válik a kábelnélküli, „wireless” gyárak kialakítása, az épületek sosem látott hatékonyságú kihasználása, a kapacitások eddig nem ismert mértékű rugalmassága.

Bár a kliens oldali eszközök szűkös kínálata miatt az 5G ipari felhasználása még gyerekcipőben jár, vannak területek, ahol már most is gyakorlati hasznát látják: ilyenek például a helyhez nem kötött, 5G alapon működő tesztkocsik, melyeken a frissen gyártott PC-k csomagolás előtti tesztelése zajlik. Tálos szerint az 5G hálózaton alapuló wireless megoldás nagyban megnövelte a tesztelés rugalmasságát, optimalizálva az idő- és helykihasználást.

A privát hálózatok előnyei

A magánhálózat legnagyobb előnyeit az információ-biztonság, az ipari igényeket kielégítő hálózati kapacitás, valamint annak testreszabhatósága jelenti. A mobilszolgáltatók partnereik egyedi igényei szerint építik ki a működésükhöz szükséges hálózatot, amelyet egyedi szerződésben vállalt, szigorú paraméterekkel üzemeltetnek. A működés közben felhasznált adatok, továbbá a termelés analitikái és statisztikái minden esetben a hálózaton belül marad – az 5G technológia segítségével biztonságosabb, adatforgalom szempontjából garantálható paraméterekkel bíró kommunikációs csatorna alakítható ki, mint a jelenleg elterjedt WiFi alapú megoldások segítségével. Ezek a privát hálózatok rendkívül magas kapacitást és eszközkiszolgálást tesznek lehetővé, igen alacsony késleltetés mellett – ezzel kielégítve az ipar 4.0 megoldások igényeit is - derül ki a Vodafone közleményéből.

Több mint másfél évvel azután, hogy az 5G kereskedelmi felhasználását a Vodafone elsőként tette elérhetővé Magyarországon, most annak ipari felhasználásában is leteheti az első mérföldköveket. Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese szerint a Foxconnban egy a technológia adta új megoldásokra nyitott partnerre lelt a Vodafone, aki mer kísérletezni.

Egyre nő az igény az 5G technológia iránt az iparban

Az Ericsson szerint a digitalizáció és a vezeték nélküli technológia használatának igénye számos iparágban folyamatosan növekszik az üzleti folyamatok javítása és a termelékenység növelése érdekében. Nagy teljesítményű és stabil egyedi hálózatra van szükség, hogy biztosítani lehessen az iparági szereplők rugalmas gyártási és egyedi testreszabhatóságának igényét.

A privát 5G lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy kiterjesszék lehetőségeiket, dinamikusan alkalmazkodjanak a változó piaci igényekhez, és biztosítsák, hogy az üzleti folyamatok mindig optimalizáltak legyenek. Az iparágak olyan megoldások adta lehetőséget aknázhatnak ki, mint például a szenzortechnológia, az automatizált irányított járművek (AGV-k), a drónok, a nehézgépek automatizálása vagy a robotika fejlődése, amelyhez elengedhetetlen a privát 5G hálózatok megléte.

A Foxconn gyára ötmilliárd forintos bővítés előtt áll, mellyel két ütemben 6500, illetve 11 000 négyzetméteres raktárbázist hoznak létre, mellyel öt egységre bővül a Foxconn komáromi telephelye - mondta el Tálos Péter alelnök az MTI-nek. A tajvani tulajdonú Foxconn komáromi gyárában többek között mobil bázisállomásokat és felhőszolgáltatáshoz használható berendezéseket gyártanak a világ vezető márkáinak és szolgáltatóinak. A komáromi üzemben 550 főt foglalkoztatnak, a társaság árbevétele 2019-ben 450, 2020-ban 550 milliárd forint volt, a termékek túlnyomó részét exportálták.