Újabb elképesztő méretű felvásárlás történt

Az Advanced Micro Devices (AMD) amerikai chipgyártó 35 milliárd dollárért felvásárolja egyik konkurensét, a Xilinx Inc. céget. A teljes vételárat AMD-részvényekkel egyenlítik ki.
Domokos László, 2020. október 27. kedd, 14:00
Fotó: Shutterstock

Az AMD bejelentése szerint az ügylet révén egy közel 125 milliárd dolláros piaci tőkeértékű cég jön létre. A Xilinx megszerzésével az AMD bővíti termékkínálatát és több olyan feltörekvő piacot is megszerez, ahol a Xilinx jelenleg piacvezető - írta az MTI.

A felvásárlás keretében minden egyes Xilinx-részvény tulajdonosa 1,7234 AMD-részvényt kap cserébe, ami a Xilinx vállalat részvényét 143 dollárra értékeli. Ez a részvényár közel 24,8 százalékkal magasabb a Xilinx hétfői, 114,55 dolláros záróáránál. Az ügylet lezártával a Xilinx-részvényesek kezében lesz a közös vállalat részvényeinek csaknem a 26 százaléka.

Az AMD azzal számol, hogy a Xilinx megszerzésével kapcsolatos ügylet lezárását követő 18 hónapban mintegy 300 millió dollárnyi költséget takaríthat meg.

Az ügylet lebonyolítását a két cég igazgatótanácsa már jóváhagyta, de még szükség van a részvényesek és az illetékes hatóságok engedélyére is. Tervek szerint az ügylet 2021 végére lezárul.

Az AMD piaci tőkeértéke 96 milliárd dollár, az év eleje óta 79 százalékkal nőtt, a Xilinx piaci tőkeértéke idén eddig 17 százalékkal emelkedett és jelenleg 29 milliárd dollár körüli.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.10.27 21:12

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.10.27 21:11

Az AMD CEO-ja Lisa Siu egy végtelenül tehetséges hölgy. Piszkosul felhozta az AMD-t. Hajaj, az Intel felkötheti a gatyát. Korábban az NVIDIA-ARMS frigy, most meg ez. Viszont a userek jól járnak, szuper chip-ek fognak megjelenni a piacon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html