Egyre többen hagyják el a Szilícium-völgyet, többek között a nagyon magas ingatlanárak, a letelepülés és a megélhetés költségei miatt. A területen mért 2,9 százalékos munkanélküliségi ráta viszont kifejezetten alacsonynak mondható. 

Az újonnan érkezők számában 72 százalékos csökkenés tapasztalható a pandémia előtti időszakhoz képest. Még a tengerentúlról is alig háromezren költöztek tavaly a völgybe, amely 64 százalékos visszaesést jelent 2020-hoz, és 89 százalékost a 2001-es csúcshoz képest. A legtöbben harminc évvel ezelőtt, majd a kétezres évek elején költöztek az azóta kisebb-nagyobb hullámvölgyeket átvészelt desztinációba, amelynek már Ausztráliában és Ázsiában is gyarapodnak a riválisai, a feltörekvők között található Makaó is - írja a Világgazdaság.

A MarketWatch adatai szerint míg 2019-ben 2300, tavaly előtt 15 ezer, az utolsó 12 hónapban pedig több mint 32 ezer személy hagyta el a központot. A célállomások főként Austin, Seattle, New York, Denver és Portland. Sokakat a távmunka továbbra is a völgyhöz köt, de fizikailag nem tartózkodnak a helyszínen, vannak akik ezt már kényelmi szempontok alapján teszik. 

Az elvándorlást a cégek kivonulása is indukálja

A közelmúltban négy technológiai vállalat is áthelyezte a székhelyét a techcentrumból: a Palantir Technologies, a HP Enterprise, az Oracle és a Tesla. 

Elon Musk például Texasban terjeszkedik. A befektetők egyelőre nem aggódnak, mivel a Szilícium-völgyi cégek már máshol is tudják termelni a profitot. A helyi techcégek kockázati tőke finanszírozását 95 milliárd dollárra, piaci kapitalizációjának értékét 14 billió dollárra becsülik és várhatólag új munkahelyek is létesülnek.