Bepárásodik a szemüvege a maszkban? Már ez ellen is kitaláltak valamit

Szegeden feltaláltak egy eszközt, amely megakadályozza, hogy maszkban bepárásodjon a szemüveg - adta hírül az atv.hu a Délmagyar cikkére hivatkozva
Domokos Erika, 2021. január 10. vasárnap, 17:21
Fotó: MTI Fotó - A kép illusztráció.

A szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület megtalálta a megoldást, amivel búcsút inthetnek a látásukban korlátozottak a lencsék párásodásának, ugyanis megterveztek és már javában gyártanak egy olyan kis apró, 390 forintos eszközt, ami a maszkra akasztva és az orrnyeregre helyezve meggátolja a kifújt levegő felfelé jutását - olvasható a Délmagyar.hu cikkében.

"Én magam is szemüveges vagyok, így tapasztaltam, hogy milyen nehéz szemüveggel élni a járványhelyzetben. Ezért is kezdtem el azon gondolkozni, hogy milyen módszerrel lehetne a párásodást kivédeni" - mondta Illés Tibor ötletgazda, a csillagászati egyesület elnöke a Délmagyarnak.

A termék rendeléséről itt olvashat információkat.

A feltaláló elmondta a hírportálnak, hogy a járványhelyzet miatt a mobil planetáriumukkal nem tudták az iskolákat járni, és emiatt az egyesület tagjai azon kezdték el törni a fejüket, hogy mi is biztosíthatná a működésüket. Így született meg a párásodásgátló eszköz ötlete. 3D nyomtatókat vásároltak, és elkezdődött a gyártás.

Másfél óra alatt négy darab páramentesítő ké­­szül, a kereslet rá viszont egyre nagyobb, ezért a jelenlegi két darab nyomtató mellé újabb kettőt vásárolnak, hogy még többet tudjanak gyártani. Szinte nem is lehet észrevenni, hogy valakinek a maszk alatt egy ilyen hidacska van, amiből átlátszót is nyomtatnak - derül ki a cikkből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2021.01.10 22:25

Ez nem segít.
Aki nem hiszi próbálja ki.
A kilégzett levegő melegebb mint a környezeti levegő hiszen a 37 Celsius fokos tüdőből érkezik és a maszk alatt torlódik, lassan "elpárolog" a maszk felületéről. Az köztudott, hogy a meleg levegő felfelé terjed. Ezért a csipesz nem segít.
Ha valaki tartósan beltérben dolgozik akkor a szemüveg szappanos átmosása segít egy kevés ideig. Ha valaki hidegből meleg helységbe lép maszkban ha FFP3 maszkban is van akkor is párás lesz a szemüvege pedig ott a kilégzőszelep elviekben lefelé irányítja a nagy nyomással távozó kilégzett levegőt. A pára viszont ott is felfelé száll.
Egyedül a gázálarc típusú félálarcokban nem párásodik a levegő.
A sebészeti maszknál párásodik a legjobban.
Ott semmiféle csipesz nem segít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2021.01.10 22:12

@gondolkoggyunk: Lof@szt se er az a drot okoska.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2021.01.10 21:34

Aki nem tudja, hogy mire való a profi maszkokba az orrnál beépített drót, az nagyon buta, mert azt sem tudja, hogy mi a célja a maszk viselésének. Nagyrészt az ilyen buta emberek miatt terhed a vírus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html