A szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület megtalálta a megoldást, amivel búcsút inthetnek a látásukban korlátozottak a lencsék párásodásának, ugyanis megterveztek és már javában gyártanak egy olyan kis apró, 390 forintos eszközt, ami a maszkra akasztva és az orrnyeregre helyezve meggátolja a kifújt levegő felfelé jutását - olvasható a Délmagyar.hu cikkében.

"Én magam is szemüveges vagyok, így tapasztaltam, hogy milyen nehéz szemüveggel élni a járványhelyzetben. Ezért is kezdtem el azon gondolkozni, hogy milyen módszerrel lehetne a párásodást kivédeni" - mondta Illés Tibor ötletgazda, a csillagászati egyesület elnöke a Délmagyarnak.

A termék rendeléséről itt olvashat információkat.

A feltaláló elmondta a hírportálnak, hogy a járványhelyzet miatt a mobil planetáriumukkal nem tudták az iskolákat járni, és emiatt az egyesület tagjai azon kezdték el törni a fejüket, hogy mi is biztosíthatná a működésüket. Így született meg a párásodásgátló eszköz ötlete. 3D nyomtatókat vásároltak, és elkezdődött a gyártás.

Másfél óra alatt négy darab páramentesítő ké­­szül, a kereslet rá viszont egyre nagyobb, ezért a jelenlegi két darab nyomtató mellé újabb kettőt vásárolnak, hogy még többet tudjanak gyártani. Szinte nem is lehet észrevenni, hogy valakinek a maszk alatt egy ilyen hidacska van, amiből átlátszót is nyomtatnak - derül ki a cikkből.