Az Egyesült Államok energetikai minisztériuma hivatalos közleményt tett közzé szombaton közölte, hogy a 2021-es kétpárti infrastrukturális törvény által finanszírozott 3,5 milliárd dolláros programot indít, amely négy regionális közvetlen levegőleválasztó központot hozna létre, hogy segítse annak a technológiának az elterjedését, amely kivonja a légkörből a szén-dioxidot majd tárolja is azt - írja a Reuters.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete a múlt hónapban jelentést tett közzé, amely szerint a világnak "szén-dioxid-eltávolító" technológiákra lesz szüksége. Ennek egyik módja a szén-dioxidot felszívó fák ültetése, de szerintük szükséges a szén-dioxidot közvetlenül a levegőből elszívó, költséges technológiák alkalmazása is, hogy elérjék az éghajlatváltozás megfékezésére kitűzött globális célokat.

Az ENSZ legutóbbi éghajlati jelentése világossá tette, hogy az örökölt szén-dioxid-szennyezés eltávolítása a levegőből, majd a kinyert gázok biztonságos tárolása alapvető fegyver az éghajlati válság elleni küzdelemben - mondta Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter.

A szén-dioxid-leválasztási technológia az elmúlt hónapokban nagy figyelmet kapott, valamint megérkeztek az első komolyabb befektetések is az ezzel foglalkozó cégekhez. Észak-Amerikában és Európában három nagy, fejlesztés alatt álló közvetlen levegőleválasztási projekt van folyamatban, de ezek jelenleg csak kis mennyiségű szén-dioxidot szívnak ki a levegőből.

Az év elején a Google, a Shopify, a Meta és a Stripe technológiai cégek egy 1 milliárd dolláros alapot indítottak, amely a következő évtizedben szén-dioxid-leválasztási krediteket vásárol, hogy ezzel is ösztönözze a technológia gyors elterjedését.

Elon Musk milliárdos vállalkozó tavaly 100 millió dolláros pénzdíjat ajánlott fel feltalálóknak, hogy új szén-dioxid-eltávolítási technológiákat fejlesszenek ki.

A DOE szerint az évszázad közepére a szén-dioxid-eltávolításnak gigatonnás méretben kell megvalósulnia, ami azt jelenti, hogy az egy év alatt körülbelül 250 millió jármű kibocsátásának megfelelő mennyiségű szén-dioxidot kell megkötnie.