Elkerülhetetlennek tűnik a káosz a mobiloknál

Eddig az előrefizetős sim-kártyák 60 százaléka esett át az adategyeztetésen - közölte a Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság (NMHH). Azaz a jelen állás szerint - hacsak nem születik hirtelen döntés a határidő meghosszabbításáról - a 4 millió előrefizetős sim-kártya 40 százaléka használaton kívülre kerülhet, vagy óriási roham várható a következő napokban a mobilszolgáltatóknál.
Szász Péter, 2017. június 27. kedd, 14:46
Fotó: Napi.hu

A 2017 előtt vásárolt előrefizetős sim-kártyák adategyeztetésének határideje pénteken, június 30-án lejár, így az előfizetőknek már csak néhány napjuk maradt online, telefonon vagy személyesen felkeresni a szolgáltatójukat, illetve a Magyar Posta több száz kirendeltségét. Az országgyűlés döntése alapján, aki a hónap végéig nem egyezteti adatait, annak megszűnik az előfizetése.

Azokat az előrefizetős kártyákat tehát, amelyekre nem történik meg az adategyeztetés, július 1-jén a szolgáltatóknak ki kell kapcsolniuk. Azonban a határidő után sincs minden veszve, mert az NMHH álláspontja szerint nincs jogi akadálya a megszűnt szerződések újrakötésének, így bizonyos ideig a hívószámok és az egyenlegek visszaszerzésének sem. A Telekom, illetve a Telenor már közölte is, hogy lehetőséget is ad erre, a részletekről a szolgáltatók adnak részletes tájékoztatást.

Az adategyeztetést más európai uniós országok is bevezették. Az NMHH tudomása szerint például Belgiumban és Hollandiában - ahol eddig jogszerűen lehetett anonim sim-kártyákat használni - tavaly év végén kezdeményeztek olyan törvénymódosítást, amely kötelezővé teszi a személyes adatok rögzítését a feltöltőkártyás előfizetések esetében.

Belgiumban el is fogadták a törvényt, Hollandiában még nem. Belgiumban az érintett előfizetők - 3,4 millió prepaid sim-kártya tulajdonosai - hat hónapot kaptak a személyazonosságuk igazolására, amelynek határideje 2017. június 7-én járt le. Ott a szolgáltatók végül az érintett kártyák közel 12 százalékát, 400 ezer sim-kártyát blokkoltak, de ott is igaz az, hogy aki az igazolási kötelezettségének eleget tesz, visszakaphatja hívószámát és egyenlegét.

HOZZÁSZÓLÁSOK