Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU és tagországai egyre nagyobb valószínűséggel válnak számítógépes bűncselekmény vagy kibertámadás áldozatává, ezért elengedhetetlen a készségek fejlesztésének megerősítése, a figyelemfelhívás és a koordináció javítása, amelynek révén meg kell erősíteni a támadásokkal szembeni ellenállóképességet - írja az MTI.

"A kiberfenyegetések jelentette aktuális kihívások miatt itt a kritikus pillanat az Európai Unió számára, hogy megerősítse kiberbiztonságát és digitális autonómiáját, mindvégig ragaszkodva alapvető értékeihez" - jelentették ki.

A számvevők szerint szakpolitikai és jogszabályi keretet kell biztosítani az érdemi elszámoltathatóságnak és értékelésnek, hogy az unió - e területen kitűzött célját elérve - a világ legbiztonságosabb digitális környezetévé váljon.

Mérhető célkitűzések hiányában és kevés megbízható adat birtokában nehézségekbe ütközik az unió kiberbiztonsági stratégiájához illeszkedő intézkedések kidolgozása.

A jelentés szerint ritkán mérik fel a végeredményeket, és mindeddig kevés szakpolitikai területről készült értékelés, egyebek mellett az unió kiberbiztonsági és készültségi állapotáról sem.

Szóvá tették, hogy az uniós kiberbiztonsági kiadások alacsony szinten maradtak és szétaprózódtak. A kiberreziliencia (rugalmas ellenállási képesség) kiépítését illetően a koherens nemzetközi kiberbiztonsági irányítási keret hiánya akadályozza a közösséget a számítógépes támadások megelőzésében, gyors észlelésében, és a megfelelő reagálásban.

Az Európai Unió egésze számára kritikus kihívást jelentenek a választási folyamatokba való esetleges beavatkozások és a félretájékoztatási kampányok is, különösen a 2019. májusi európai parlamenti választásokra tekintettel - hívták fel a figyelmet.