Az egyre növekvő globális átoltottság ugyan csökkenti az egészségügyi szolgáltatások terhelését, az üzleti szférában továbbra is gondot jelenthet, ha a megfelelő védettséggel nem rendelkezőknek koronavírus-fertőzés miatt önkéntes karanténba kell vonulniuk. 

A 2019-ben alapított Vatic olyan betegellátási modellt szeretne megvalósítani, amely a "laborvizsgálatot viszi a beteghez", segítve az akut betegségek korai felismerését. A brit egészségügyi tech-startup 6,37 millió dollárt gyűjtött a nyál-mintavételen alapuló, fájdalommentes otthoni Covid-19 tesztelés megvalósítására. – írja a BusinessCloud.  

A briteknél bevált

Kutatók szerint az új nyáltesztek – amellett, hogy közel olyan pontosak a koronavírus kimutatásában, mint a torok- és orr-mintavételi megoldások – más vizsgálatokkal ellentétben egyszerűbbek és kényelmesebb a használatuk, ami hozzájárulhat a tesztek számának növekedéséhez.

Az egészségügyi vállalat KnowNow antigén-ellenőrző vizsgálatát ugyan már alkalmazzák az Egyesült Királyságban, a Vatic az új befektetést arra fogja felhasználni, hogy a technológiát globálisan kiterjessze és felgyorsítsa más akut betegségek körében, ahol a gyakori tesztelés a kezelések lényeges részét képezi.

A termék kevesebb mint 15 perc alatt képes azonosítani a fertőzést nagyon magas pontosság mellett, ellentétben a meglévő antigén-tesztelési megoldásokkal, amelyeknél 200 elvégzett tesztből 1 tévesen pozitív eredményt mutat. Továbbá a vállalat szerint a technológia immunis a vírus lehetséges mutációival szemben, ezért variánsoktól függetlenül pontos képet fog adni.

Mindemellett a készlethez párosul egy saját alkalmazás is, amivel lehetőségünk van megosztani az otthoni teszteredményeket a háziorvossal, munkahellyel és egyéb szolgáltatásokkal.

Munkahelyeknek tervezték

A vállalat vezető kiskereskedelmi, közlekedési és vendéglátóipari cégekkel dolgozik együtt, hogy a technológiáját valós környezetben tesztelje. Alex Sheppard, a Vatic társalapítója és vezérigazgatója szerint:

A Covid-19 gyorstesztek közelmúltbeli csökkenésének egyik oka a mintavételi technika, mivel jelenleg nagyon kényelmetlen és nehézkes az emberek számára.

Úgy vélik, hogy az egészségügyben jelenleg a legnagyobb kihívást az egyenlő hozzáférés és az egészségügyi információk azonnali megszerzése jelenti. Továbbá a vizsgálatok elvégzése és a betegség előrehaladásának követése – a kórházi látogatásokra támaszkodva – a vártnál több időt vesz igénybe.

Meg kell szüntetni a tömeges tesztelés kényelmetlen módszereit, valamint csökkenteni kell a koronavírus újabb hullámai által okozott zavarokat az irodákban, iskolákban és vendéglátóhelyeken, ha vissza szeretnénk térni a régi kerékvágásba – tette hozzá a Vatic vezérigazgatója. 

A cég legutóbbi adománygyűjtését a LocalGlobe és a Hoxton Ventures vezette az Entrepreneur First részvételével, valamint az Oxford Foundry és az Innovate UK is támogatta.