A brithez hasonló korlátozó intézkedéseket tervez életbe léptetni a kínai Huaweijel kapcsolatosan Franciaország. A cég az épülő 5G-s hálózatokba a jövőben csak rádiós elemeket szállíthat, a maghálózati elemeket más beszállítóktól kell vásárolniuk a szolgáltatóknak - írja a HWSH.

A korlátozás oka, hogy kiberbiztonsági kockázatot látnak a kínai mobilcég jelenlétében. Egyelőre még nem ismert a francia titkosszolgálatok döntése, de a kiszivárgott adatok szerint az egyik legfőbb szempont, hogy a teljes korlátozást elkerülve gondoskodjanak róla, hogy a kínaiak ne juthassanak szenzitív információkhoz az adatfeldolgozást végző maghálózati berendezéseiken keresztül.

A Huaweinek Franciaországban jelenleg két nagy üzemeltetővel van kapcsolata: a Bouygues Telecom és az SFR mobilhálózati eszközparkjának mintegy felét szállították eddig. A France Telecom (Orange) már korábban közölte, hogy az Ericssonnal és a Nokiával közösen építi 5G-s hálózatát.

A francia lépést az Egyesült Államok folyamatos diplomáciai nyomása érhette el. Az USA tavaly tavasszal a kereskedelmi háború közepén kiberbiztonsági okokra hivatkozva eltiltotta a cégeket attól, hogy a Huaweinek szolgáltassanak eszközöket, vagy szoftvereket. A szankció egyik leglátványosabb eredménye az volt, hogy a kínai cég nem használhatta a Google rendszerét, így például az Android operációs rendszert. A rendelkezéseken időközben könnyítettek, de a Huawei már megkezdte a szakítást a Google programjaival.

A Huawei tagadja, hogy a kínai államnak kémkedne, vagy akármilyen nemzetbiztonsági kockázatot jelentenének az eszközei.