Amerikai szankciók: a Huawei alapítója nem aggódik

Nem lesznek számottevő hatással, bár a cég növekedését kissé lassíthatják Huawei Technologies ellen életbe léptetett amerikai szankciók - idézi a Nikkei Asian Review hírportál a kínai távközlési berendezésgyártó konszern alapító-vezérigazgatóját.
Domokos László, 2019. május 19. vasárnap, 18:02
Fotó: AFP

Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei), a Huawei Technologies alapítója a cég központjában Sencsenben szombaton a japán médiának adott interjúban hangsúlyozta, hogy vállalata semmilyen illegális dolgot nem követett el. Egyúttal hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy az amerikai intézkedéseknek csak korlátozott hatása lesz a Huawei üzletmenetére és kevéssé befolyásolja a cég hosszú távú növekedési kilátásait - írta az MTI.

Semmilyen törvénybe ütközőt nem követtünk el - fogalmazott a cég vezére az amerikai szankciók bejelentése óta adott első interjújában. Növekedésünk lelassulhat ugyan, de csak kismértékben - az éves bevétel növekedési üteme valószínűleg 20 százalék alatt lesz.

A Huawei Technologies tavalyi 105 milliárd dolláros (721 milliárd jüan) forgalmával a világ legnagyobb mobil távközlési berendezés gyártója. Tavaly 67 milliárd dollárt fordított alapanyagok és alkatrészek beszerzésére világszerte, ebből 11 milliárd dollár értékben vásárolt amerikai cégektől alkatrészeket.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten szerdán elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Pénteken pedig Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma formálisan is megtiltotta amerikai termékek és technológiák eladását a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatnak. A minisztérium rendelete alapján a kínai óriás 68 leányvállalata került világszerte feketelistára, kéttucatnyi országban.

Az ilyen, az üzleti partnereket fenyegető politika csak kedvét szegi a vállalatoknak ha kockázatvállalásról lenne szó és végül az Egyesült Államok hitelvesztéséhez vezet - mondta Zsen Cseng-fej. Véleménye szerint Donald Trump kereskedelmi politikája nagyban hozzájárul a kínai gazdasági reformfolyamat felgyorsításához, "és ennek köszönhetően a későbbiekben reményeim szerint javulni fog közöttünk a viszony".

Vállalata semmilyen téren nem fog engedni Washington nyomásának. "Nem fogunk változtatni sem vezetőségünkön, sem nem fogunk külső felügyeletet elfogadni ahogy a ZTE tette" - mondta, utalva a ZTE ellen tavaly elrendelt amerikai szankciókra, amelyek kis híján csődbe sodorták a kínai technológiai céget.

Az alkatrészbeszerzésekről szólva a Huawei vezérigazgatója kijelentette: folytatják saját áramköreik fejlesztését a szankciók hatásának mérséklése érdekében. "Semmi gond" nincs azzal, ha a Qualcomm és más amerikai áramkörgyártók leállítják szállításaikat a Huaweinek.

Hasonló hangot ütött meg a Huawei processzorokat tervező és gyártó érdekeltsége, a HiSilicon Technologies elnöke is egy korábbi nyilatkozatában: "évek óta készülünk erre a fordulatra, megvan a B-tervünk".

Zsen Cseng-fej nyilatkozatában határozottan elutasította 5G távközlési berendezések amerikai gyártásának a lehetőségét. "Ha megkérnek rá sem megyünk" - szögezte le.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2019.05.20 20:32

"...Zsen Cseng-fej nyilatkozatában határozottan elutasította 5G távközlési berendezések amerikai gyártásának a lehetőségét. "Ha megkérnek rá sem megyünk" - szögezte le..."

Hidd el, nem fognak erre megkérni titeket.
Nem kell kamuzni, pl. azzal, h 11 milliárd dollárért vettek a kínaiak amerikai cuccokat. Hát persze, meg kellett venni a legújabb technológiákat, amik így olcsóbbak voltak, mint kifejleszteni. De inkább lenyúlni, és kémkedésre használni.
Igaza van Trumpnak, csak az a baj, hogy egy kissé elkésett. Már annyira ránőttek Amerikára, hogy nehéz lesz megoldani ezt az ügyet. Arról nem is beszélve, ha Kína eladná az összes felvásárolt amerikai állampapírt, be lehetne dobni a törülközőt az USA-nak. igaz, az a jüan inflációjához vezetne, ami súlyos kínai veszteség lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html