Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kulcsszerepre számít a magyarországi 5G-s há­lózat kiépítésében a Huawei - mondta a Világgazdaságnak William Wu, a Huawei Technologies Hungary igazgatója. A cég és az USA kormányának konfliktusa ellenére idei első negyedévben éves 39 százalékkal, 1797 ezermilliárd jüanra (26,8 milliárd dollár) gyarapodott a vállalat árbevétele - hívta fel a figyelmet a matekre a cégvezető.

A felkapott hírekkel ellentétben a Huaweit egyetlenegy ország zárta ki a piacáról, mégpedig az Egyesült Államok. Ausztrália, Nagy-Britannia, Új-Zéland és Japán tett gesztusokat amerikai szövetségeseiknek, ám a gyakorlati lépésekkel már óvatosabban bánnak. Ausztrália annyi korlátozást vezetett be, hogy a mai állás szerint a következő generációs mobilhálózatok fejlesztésében, az 5G-ben nem vehet részt a Huawei, ám minden más területen jelen lehetnek.

Kik hallgatózhatnak?

Az a kínai törvény, amely szerint a vállalatoknak együtt kell működniük a titkosszolgálatokkal Wu szerint a Huaweire nem vonatkozik. Egyrészt csak Kínára és a telekommunikációs szolgáltatókra érvényes, miközben cége eszközszállító. Másrészt a kínai kormány hivatalosan is kijelentette, hogy soha nem kötelezné a vállalatokat hátsó kapuk beépítésére.

Egyébként a régi kémfilmekből ismert forgatókönyv, amely szerint beépítenek egy poloskát egy eszközbe, és majd azon keresztül lehallgatnak bárkit, a modern világban dajkamese. A kommunikációt lebonyolító, rendkívül sok komponensből álló rendszereken, a távközlési hálózatokon van a hangsúly. A hálózatok folyó adatforgalom, azaz az információk nem az eszközszállítók, hanem a távközlési szolgáltatók kezében vannak.

Szeretik a magyarok

A Huawei Technologies Hungary árbevétele tavaly 40 százalékkal emelkedett, megközelítette a 80 milliárd forintot. A cég a piac méretéhez képest Magyarországon adta el a legtöbb csúcskészüléket a kelet-közép- és az észak-európai térségben. Az ország jelentőségét mutatja, hogy Biatorbágyon, Pátyon és Komáromban működik a vállalat Kínán kívüli legnagyobb gyártó és logisztikai központja. Ezeket a bázisokat jelenleg is fejlesztik.