A jogvédett tartalmak tárolásához készült weboldal felhasználói tábora az ismerősi körből alakult ki, majd másokhoz is eljutott a híre – idézi a NAV közlését a hvg.hu.

Letöltendő börtönbüntetést kapott a közelmúltban egy illegális szerveren jogvédett tartalmakat terjesztő budapesti férfi. Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozott. A havi előfizetéssel elérhető több ezer jogvédett film, zene és szoftver az elkövetőnek 2015-ös lebukásáig összesen 40 millió forintot hozott, a jogtulajdonosoknak okozott kár azonban az egymilliárd forintot is meghaladta.

A zártkörű, előfizetéses weboldal nem hirdette magát, első felhasználói ismerősi, baráti körből kerültek ki, majd a szolgáltatás híre szájról szájra terjedt. A havidíjat – amit bitcoinban is lehetett rendezni – a felhasználók egy bankszámlára utalták át, amit az elkövető egy hajléktalan nevére nyitott. A NAV szerint a pénzt rendszeresen egy, a lakásához közeli ATM-ből vette fel, lebukásához végül az automata kamerafelvételei is hozzájárultak.

A weblapot a férfi – magasan képzett informatikus – egy lopott IP-címről működtette. Összesen félezer szoftvert, több mint ezer zenét és csaknem háromezer filmet tett elérhetővé felhasználóinak. A tanúként meghallgatott előfizetők ugyan tisztában voltak azzal, hogy az általuk letöltött tartalom illegális forrásból származik, a nagy választék, jó sávszélesség és a megfizethető ár miatt vállalták a kockázatot.

A szerzői jogok megsértése, a jogvédett tartalmak, zenék, filmek, szoftverek illegális terjesztése vagy akár letöltése a köztudatban gyakran nem jogsértésként él. Mégis, az elmúlt tíz évben az ehhez hasonló ügyek elkövetési értéke meghaladta a 30 milliárd forintot. A NAV bűnügyi IT-szakterülete több tucat ügyet derített fel, 15 olyan bűnözői csoport ellen nyomozott, akik hasonló módszerrel és céllal illegális weboldalakat, szervereket működtettek.

Összesen 35 ember ellen indult eljárás, ez az első, ami letöltendő börtönbüntetéssel végződött.