Vodafone Digitális Díj célja, hogy ösztönözze és elismerje azokat az innovátorokat, akik digitális megoldásukkal valamely társadalmi kihívásra kínálnak megoldást. A Vodafone mind magánszemélyek, mind a vállalkozások - nonprofit szervezetek és startupok - jelentkezését várja. A 15 millió forint összdíjazású pályázatra idén olyan projektekkel lehet nevezni, melyek az oktatás, az egészségügy vagy a környezetvédelem területén könnyíthetik meg mindennapjainkat. A pályázati anyagokat 2021. február 11. és április 20. között lehet beadni.

A Digitális oktatás kategóriában olyan pályamunkákkal lehet pályázni, amelyek a technológia segítségével könnyebbé, hatékonyabbá vagy élményszerűbbé teszik a tanulást illetve az oktatást a diákok, a pedagógusok vagy a szülők számára.

A Digitális egészségügy kategóriában olyan megoldásokat vár a Vodafone Alapítvány, melyek a technológia segítségével hozzájárulnak az egészségügyi ellátás hatékonyabbá tételéhez vagy támogatják a digitális eszközök használatának népszerűségét az egészségügyi szektorban.

A Bolygónk és fenntarthatóság kategóriában olyan innovatív, digitális megoldásokat várnak, amelyek hozzájárulnak a környezettudatosság széleskörű elterjesztéséhez és a környezet megóvásához.

"Az idei kategóriák meghatározásakor is figyelembe vettük társadalmunk már meglévő és újonnan fellépő kihívásait, köztük a környezetvédelem kérdéskörét, illetve a világjárvány révén az oktatás és az egészségügy területén felmerült nehézségeket" - mondta Orbán Anita, a Vodafone Magyaroszág vállati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság tagja. A vezérigazgató-helyettes szerint az elmúlt időszak rávilágított arra, hogy hatékonyabban kell fellépni ezeken a területeken, és saját vállalati tevékenységük mellett a magánszemélyeket és a vállalkozásokat is arra kell ösztönözni, hogy felkarolják ezeket a társadalmunk működése szempontjából alapvető fontosságú területeket.

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója azt emelte ki, hogy az életünk talán már sohasem lesz olyan, mint korábban, de ez a most zajló változás egyben lehetőség is arra, hogy közösen egy jobb, fenntarthatóbb digitális világot teremtsünk. Véleménye szerint épp ezért van óriási szerepük azoknak a nagyszerű innovátoroknak, akik digitális megoldásaikkal az oktatás és az egészségügy jobbá tételét, valamint a fenntarthatóság megteremtését szolgálják.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára, a zsűri elnöke az MTI szerint kiemelte, hogy a meghirdetett témakörök rendkívül aktuálisak, és a járványhelyzet miatt mindenkit érintenek. Az ITM helyettes államtitkára megjegyezte, hogy az Európai Unió a digitalizáció mellett a klímavédelemre, a fenntarthatóságra jelentős forrásokat fordít majd a jövőben, és Magyarország is komoly lépéseket tesz ezen a területen. A pályázóktól azt várják, hogy olyan megoldásokkal mutassák be a digitalizáció hasznosságát, amelyek segíthetik, jobbá, hatékonyabbá tehetik a mindennapi életet - tette hozzá Solymár Károly Balázs.

A Vodafone globális felelősségvállalási politikájának részeként 25 országban hozta létre helyi alapítványát. A Vodafone Magyarország Alapítvány 2003-ban kezdte meg működését, megalakulása óta több mint 1,5 milliárd forint támogatást nyújtott Magyarországon. Legfontosabb célja, hogy programjain keresztül a technológiát a közjó szolgálatába állítsa, ezáltal jobbá és egyszerűbbé téve az emberek mindennapjait - hangsúlyozták.