Egy magyar nyelven is elérhető weboldal olcsó, "tuti" koronavírusteszt-lehetőséget kínál - írja a Qubit. Az oldal a 7900 forintos tesztet árul és létező külföldi egészségügyi intézményekre, köztük a katalán Policlínica Barcelonára hivatkozik, és a kéretlen emailekben érkező hirdetésekben a kapcsolattartó az intézmény termékreferenseként írja alá az üzenetet.

Csakhogy a tesztet áruló poli-clinica-barcelona.com-nak (az url a poli-clinica.com-ra ugrat át) semmi köze a barcelonai magánklinikához, ami a kötőjelek nélkül írt policlinicabarcelona.com-on elérhető, a tesztnek pedig, amit árul, szintén nem sok köze van a kereskedelmi forgalomban kapható, hivatalosan engedélyezett PCR-tesztekhez.

A dolog azért is gyanús, mert PCR-tesztet jelenlegi ismereteink szerint nem lehet házi körülmények között elvégezni (hacsak nincs valakinek otthon egy jól felszerelt laborja), a 7900 forintos ár (plusz 990 forint postaköltség) pedig egy valódi PCR-tesztért is gyanúsan alacsony lenne, hiszen azok ma Magyarországon körülbelül 20 ezer forintba kerülnek