Magyar fejlesztés segít a szupertájfun sújtotta Fülöp-szigeteken

A fülöp-szigeteki szupertájfun, a Mangkhut okozta pusztítás utáni helyreállításokat egy magyar fejlesztésű instant mobilhálózat kiépítésére képes eszközzel segítik a Vodafone Alapítvány önkéntesei. A hordozható mobilhálózattal 40 perc alatt ingyenes kommunikációs hálózatot tudnak kiépíteni a katasztrófák helyszínén. A csapat - köztük két magyar mérnökkel - szombaton utazott a helyszínre - derül ki a Vodafone Magyarország közleményéből.
Szabó Zsuzsanna, 2018. szeptember 17. hétfő, 12:26
Fotó: Shutterstock

Az Instant Network továbbfejlesztett verzióját, az Instant Network 3G elnevezésű hordozható mobilhálózatot már számos nemzetközi katasztrófahelyzetben bevetették, legutóbb tavaly szeptemberben, az Irma hurrikán után nyújtott segítséget a károsultaknak.

A Vodafone Magyarország rádióshálózat-üzemeltetési szakértői, Pervai Csaba és Tóth Róbert által tervezett eszközzel, továbbá az Instant wi-fi-vel és Instant Mobiltöltővel a Vodafone Alapítvány önkénteseiből, köztük a két magyar mérnökből álló hét fős nemzetközi csapat ismét útra kelt, ezúttal a Fülöp-szigetekre, hogy a Mangkhut szupertájfun okozta pusztítás utáni helyreállítás során segítsék a mentőcsapatok munkáját - adta hírül a Vodafone.

A telekommunikációs cég 2015-ben mutatta be a magyar fejlesztésű Instant Network 3G-t. A hordozható mobilhálózattal 40 perc alatt ingyenes kommunikációs hálózatot tudnak kiépíteni a katasztrófák helyszínén, a mentőalakulatok és segélyszervezetek, illetve a lakosság számára. Katasztrófa sújtotta helyzetben a kommunikációs lehetőségek helyreállítása a legfontosabb feladat, mivel ez támogatja leginkább a mentőcsapatok munkáját.

Tóth Róbert és Pervai Csaba, tervezők, képünk forrása: Vodafone Magyarország

A Vodafone Alapítvány 7 fős nemzetközi csapata, köztük Pervai Csaba és Tóth Róbert magyar mérnökökkel, szombat reggel indult el a Fülöp-szigetekre, ahol a Mangkhut szupertájfun okozta pusztítást követő helyreállítás során segítik a mentőcsapatok munkáját az Instant Network 3G, az Instant wi-fi és Instant Mobiltöltő telepítésével.

A Vodafone Alapítvány Instant Network csapatát 70 kiképzett Vodafone munkatárs alkotja. A csapatának nem ez lesz az első fülöp-szigeteki bevetése, 2013-ban, a Haiyan tájfun pusztítását követően már jártak a térségben. Ekkor 443 ezer hívást és 1,4 millió sms-t regisztráltak a hálózaton.

Nyitóképünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK