A Microsoft közölte, hogy vélhetően orosz hackerek az amerikai szövetségi kormány ellen indított támadások során a vállalat által fejlesztett forráskódokat is megtekintettek. Viszont állítják, hogy az illetéktelen hozzáférés nem veszélyeztette a Microsoft szolgáltatásait vagy az ügyfelek adatait - írja a CNN.

"Szokatlan tevékenységet észleltünk, amelyben kevés belső fiók is érintett volt. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy egy fiókot használtak a forráskód megtekintésére számos könyvtárban" - közölte a redmondi cég. "A fióknak nem volt engedélye egyetlen kód vagy fejlesztői rendszer módosítására sem, és a vizsgálat megerősítette, hogy nem történt változtatás" - tették hozzá az ismertetésben.

A szoftveróriás bejelentése rávilágít a támadások kiterjedtségére, valamint azt sugallja, hogy a vállalati kémkedés ugyanolyan motívum lehetett, mint az államtitkok megszerzése. A forráskód a számítógépes programok alapvető építőköve, vagyis kardinális szerepük van a szoftverek működésében, ezek megismerése akár további támadások megágyazását is segítheti.

A Microsoft korábban elismerte az informatikai irányítási rendszer, a SolarWinds Orion használatát, amely potenciális ablakot adott a támadóknak az állami és a magánszektor ezer szervezete felé. De ez az első alkalom, amikor a Microsoft megerősítette, hogy a támadók kihasználták a sebezhetőséget velük szemben is a saját rendszereiken.

A december eleji kiterjedt hackertámadást az Egyesült Államok kormánya szerint az orosz állam által támogatott hackerek követték el.