Minden felhasználót figyelmeztet a Microsoft

Olyan intenzív adathalászati kampány folyik a koronavírus-járványt kihasználva, hogy a Microfosoft figyelmeztetést adott ki: senki ne nyissa meg az ismeretlen címekről jött Covid-19-cel kapcsolatos levelek mellékleteit.
Szabó Dániel, 2020. május 24. vasárnap, 12:34
Fotó: AFP

Koronavírus témájú, kiterjedt adathalászati kampányra hívja fel a számítógép-használók figyelmét a Microsoft. A kiberbűnözők a távoli adminisztrációt lehetővé tévő NetSupport Managert telepítik a fertőzött levélmellékletet megnyitók eszközére, és teljes körű ellenőrzést szereznek a számítógép felett - írja a Computerworld.

A Microsoft Security Intelligence csapat azt közölte, hogy a hackerek rosszindulatú Excel-dokumentumok segítségével fertőzik meg óvatlan áldozataik számítógépét egy távoli hozzáférést bizosító trójai programmal. A hamisított emailek, melyek a járvány elleni küzdelemről szólnak, és többnyire a Johns Hopkins Center nevében érkeznek, bennük az Excel-fájllal, amely engedélyt kér a tartalom megjelenítésére, majd az engedélyezés után futtatja a dokumentumba épített rosszindulatú makrókat, amelyek aztán letöltik és telepítik a NetSupport Managert.

A legkönnyebben a felhasználók úgy védekezhetnek, ha nem nyitják meg a levelet, a mellékleteket nem töltik le, azoknak pedig semmit nem engedélyeznek.

A járvány miatti home office-os helyzetet rengeteg csaló próbálja meg kihasználni, a felhasználók és a vállalatok is számos támadásnak vannak kitéve.

HOZZÁSZÓLÁSOK