Az évtized feléig több száz milliárd forintot tehet ki az ötödik generációs mobiltechnológiát (5G) érintő beruházások értéke Magyarországon - mondta a Magyar Nemzetnek Mácz Ákos, az 5G-koalíció szakmai vezetője. A kereslet és a kínálat egymást fogja erősíteni: az 5G-s lefedettségi területek növekedése, illetve a keresleti oldal erősödése is folyamatos.

Az elmúlt évtizedben látványosan megugrott a mobilnetet használó videós tartalomfogyasztás, amely például az 5G-n keresztül jóval élvezhetőbb. Manapság a fogyasztók átlagosan két évig használják az újonnan vásárolt mobiljukat, vagyis mivel a gyártók mindig az újabb technológiát kínálják, a következő néhány évben már érezhetően gyarapodni fog a lakossági mobilállományban az 5G-képes készülékek aránya.

Magyarországon 2023 végéig a nagyobb városokban és a fő közlekedési útvonalakon elérhető lesz a szolgáltatás. Ha ezt lakosságarányosan nézzük, akkor valamivel több mint ötvenszázalékos lefedettséget jelent három év múlva. Az évtized második felére pedig a lakosság döntő részének elérhető lesz az 5G is.