A Vodafone 2017. február 10-i sajtóközleménye rosszhiszemű és valótlan állításokat tartalmaz - közölte lapunknak elküldött reakciójában a Magyar Telekom (MT), amely szerint a Magyar Telekom pert indít a Vodafone ellen.

A Telekom szerint a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) és a Magyar Telekom között egy jogszerű és eredményes közbeszerzési eljárás eredményeként február 6-án létrejött a Kormányzati hangalapú csomagokra vonatkozó megállapodás. A szerződést a felek valamennyi irányadó jogszabály betűjét és szellemét maradéktalanul betartva kötötték meg. A szerződés jogszerű és érvényes - hangsúlyozza a telekommunikációs cégcsoport kommunikációs igazgatósága közleményében.

Az MT szerint a Vodafone által hivatkozott, a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság február 9-i (vagyis a jogszerű szerződéskötést követő) döntése nem jár azzal a hatással, hogy az érvényesen létrejött szerződést utólag érvénytelenné teszi. Valótlan a Vodafone azon állítása is, hogy a Telekom ne köthetne további szerződéseket az állami vállalatokkal - hangsúlyozza a vállalat.

Perre per

"Ezzel szemben az igazság az, hogy a teljes érintetti kör jogszerűen és érvényesen köthet szerződést a KEF eljárásában nyertes ajánlattevővel, a Magyar Telekommal" - olvasható az MT közleményében, amelyben azt is kijelentik: "a Vodafone valótlan tényállításai miatt a Telekom pert fog indítani a Vodafone ellen."

Továbbá az MT hozzáteszi: "a Vodafone sajtókommunikációja és az érintett ügyfeleknek küldött tájékoztatása több valótlan állítást is tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy megtévesszék az ügyfeleket. A Magyar Telekom ezért felszólította a Vodafone-t a jogsértő ügyfél-tájékoztatási gyakorlat és sajtónyilatkozatok azonnali megszüntetésére."

Előzmény

A Magyar Telekom február 6-án jelentette be, hogy megnyerte a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) mobil távközlési szolgáltatások központosított közbeszerzési eljárásának keretében a "kormányzati hangalapú csomagok" biztosítására kiírt részt, így a szerződéskötést követő 39 hónapban az MT és leányvállalata, a T-Systems Magyarország Zrt. látja el a teljes érintett kört, vagyis a kormányzati szervezeteket és a rendszerhez önként csatlakozó intézményeket (önkormányzatokat, intézményfenntartókat, bíróságokat) alapvetően mobil hang és hozzá kapcsolódó mobil internet szolgáltatással.

A Telekom közleményét követően nem sokkal a Vodafone közölte, hogy - miután utóbbit kizárták a tenderből túl alacsony árajánlatra hivatkozva - a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon megtámadta a döntést és kérte annak végrehajtásának felfüggesztését. A Vodafone pénteken közölte, hogy a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Vodafone-nak adott igazat és csütörtökön felfüggesztette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) döntésének végrehajtását.

A Vodafone álláspontja szerint a bíróság döntésének hiányában a KEF eljárása nem zárult le jogerősen, ezért KEF és a Telekom közötti szerződéskötésre jogellenesen került sor, ezrét a Vodafone úgy véli a Magyar Telekom és a KEF szerződése érvénytelen. A Vodafone is pert helyezett kilátásba, azt írták közleményükben, hogy a vállalat polgári peres úton is megtámadja a Budai Központi Kerületi Bíróságon a Telekomot és a KEF-et.