Az EU azon dolgozik, hogy az USB-C típusú csatlakozót tegye szabvánnyá - közölte az EP.

A sokféle töltő nem csak kellemetlenséget okoz a használóknak, de több tonna felesleges e-hulladékot is termel. Az EU egységes csatlakozókat szeretne.

Egy uniós felmérés szerinti a fogyasztók 84 százalékának jelentenek gondok a különféle töltők.

A bizottsági javaslat kiterjed a mobiltelefonokra, a táblagépekre, a digitális fényképezőgépekre, a fejhallgatókra, a headsetekre, a kézi videojáték-konzolokra és a hordozható hangszórókra. A képviselők szeretnék, ha a javaslat kiegészülne e-olvasókkal, kis teljesítményű laptopokkal, billentyűzetekkel, egerekkel, fülhallgatókkal, okosórákkal és más elektronikus játékokkal.

Azt is javasolják, hogy a Bizottság harmonizálja a vezeték nélküli töltési megoldásokat.

Az új jogszabály értelmében az új készülékeket már nem kell töltővel együtt árulni.

A Parlament már több mint 10 éve szorgalmazza a hordozható eszközök közös töltőjének bevezetését. Bár egyes vállalatok önkéntes kezdeményezéseket indítottak, amelyek csökkentették a töltőtípusok számát, ezek nem voltak elegendőek az EU e-hulladék csökkentésére vonatkozó célkitűzéseinek eléréséhez.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.