Miután a háború miatt Ukrajnában leállt a nehézipar, valamint Oroszországban a szankciók bénítják meg a nehézipart, nagyon alacsony szinten van a világon a neontermelés. A nemes gáz viszont az egyik legfontosabb alkotó elem, amelyre szükség van a chipgyártás litográfia néven ismert folyamatában. Ennek során a gépek mintákat vésnek a Samsung, az Intel és a TSMC által gyártott apró szilíciumdarabokra.

Peter Hanbury, a Bain & Co. kutatócég félvezetőelemzője szerint a világ neonjának több mint felét egy maroknyi ukrajnai vállalat állítja elő. Ezek közé a cégek közé tartozik a Mariupolban működő Ingas, valamint a Cryoin és az Iceblick, amelyek székhelye Odesszában található – írja a CNBC, amely szerint ezek közül sok már beszüntette a működését.

Miután a világ vezető ukrán cégek beszüntették működésüket, a neontermelés a konfliktus elhúzódása miatt a mélybe fog zuhanni. A Techcet tanácsadó cég becslései alapján a félvezetőgyártáshoz felhasznált neon világszintű felhasználása tavaly nagyjából 540 tonnát tett ki. Mivel Ukrajna a világ neontermelésének több mint felét állítja elő, ez a szám 2022-ben 270 metrikus tonna alá csökkenhet, ha az ország neongyártói zárva maradnak.

"A chipgyártásban használt anyagok közül, amelyek ellátása az ukrajnai konfliktus miatt csökkenhet, a neon jelenti a legnagyobb potenciális kihívást" - mondta a már idézett Peter Hanbury a CNBC-nek.

A jelenleg is tartó globális chiphiány már eddig is pusztítást végzett az ellátási láncokban, és olyan termékeknél, mint az új autók és az olyan játékkonzolok, mint a PlayStation 5, hosszas késésekhez vezetett.

Egy esetleges globális neonhiány most azzal fenyeget, hogy még rosszabbá válik majd a helyzet. Könnyen nem is lehet pótolni a kiesést, ugyanis a neon a nagyüzemi acélgyártás mellékterméke, a nagyon alacsony hőmérsékletre lehűtött levegő frakcionált desztillációja (kémiai szétválasztási eljárás) után állítják elő.

"Történelmileg a chipiparban felhasznált neon akár 90 százalékát az orosz acélgyártás melléktermékeként állították elő, majd később főként ukrajnai székhelyű vállalatok finomították" - mondta Hanbury, rámutatva olyan cégekre, mint a Cryoin, az Ingas és az UMG RT. Az orosz acéliparban pedig komoly leállások vannak a nyugati szankciók miatt.

A nagyobb gyártók, mint az Intel vagy az AMD már a 2014-es krími válság után elkezdte diverzifikálni a beszerzési láncát. Az ellátási zavar főként a kisebb szereplőket akaszthatja meg, valamint a fejletlenebb chipeket készítő cégeket.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.