Nagyot esett az internet-előfizetések ára

2018-ban 11 százalékkal mérséklődtek az internetszolgáltatások és ennél kisebb mértékben a mobilhang-előfizetések árai, elsősorban az internetáfa-csökkentés hatására - írja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
Szász Péter, 2019. május 7. kedd, 15:03
Fotó: Getty Images

Az előző évhez hasonlóan 2018-ban is a szabályozórendszer változása hatott leginkább a hírközlési árak alakulására. Az internetáfa 5 százalékra történő csökkentésének köszönhetően a legnagyobb szolgáltatóknál az önálló internetszolgáltatások döntő többségének bruttó ára - változatlan nettó árak mellett - 11 százalékkal mérséklődött, míg az internetet is tartalmazó szolgáltatáscsomagok árai 1-8 százalék közötti mértékben csökkentek - írják.

Az utóbbi években egyre inkább szétnyílt a nemzetgazdasági és a hírközlési árváltozás ollója: tavaly a hírközlési szektorban az árak 5,4 százalékkal estek, ugyanakkor 2,8 százalékos inflációt mértek a nemzetgazdaság egészében.

Az NMHH, a statisztikával kapcsolatban ugyanakkor megjegyzi, hogy a hírközlési szolgáltatók sokféle díjcsomagot tartalmazó kínálata és annak folyamatos változtatása nehezen áttekinthető. Az elemzés összesen 640 csomagot vizsgált, amelybe beletartoznak a már lezárt, de még előfizetőket tartalmazó csomagok is.

2018 végén összesen 170 előfizethető csomag volt az öt kategóriában:

  • vezetékes telefon,
  • vezetékes internet,
  • mobilinternet,
  • feltöltőkártyás telefon
  • és előfizetéses mobiltelefon.

Mindezekből 88 csomag volt új, azaz 2018 januárja óta bevezetett konstrukció - ez az összkínálat több mint felét, 52 százalékát teszi ki.

A telefonszolgáltatások piacán tavaly a Telekom és az Invitel egyaránt szűkítette az újonnan előfizethető vezetékes tarifacsomagjainak számát. Általános tendencia, hogy a mobilszolgáltatások egyre nagyobb benne foglalt adatkeretet tartalmaznak, a roamingolásnál felhasználható adatforgalom is bővül. A szolgáltatók rendszeresen adatnövelő akciókat nyújtanak. 2018-ban újdonságként jelent meg a piacon a korlátlan nemzetközi hívást és EU-roaminghelyzetben a korlátlan adatforgalmat kínáló szolgáltatás.

2018-ban az internetszolgáltatások kínálatában megjelentek a Szupergyors Internet Program keretében otthoni használatra szánt mobilinternet-ajánlatok, amelyek olyan településeken érhetők el, ahol vezetékes technológiával gazdaságosan nem érhető el szélessávú internet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.05.07 15:31

Az lehet, hogy a szupersebességű nagyvárosi csomagok ára jelentősen csökkent, de számos csóró vidéki ismerősöm régóta nem talál igazán olcsó csomagot (nagyon lassú korlátlan internet, nagyon kevés pénzért) és ez a helyzet nem változott évek óta. A szegényebb osztályok digitális írástudatlansága, a felzárkóztatás államilag le van szarva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html