Kiberbűnözők sms-ben küldött hivatkozás segítségével próbálnak meg adatokat lopni a gyanútlan felhasználóktól - adta ki a figyelmeztetést az OTP. Az üzenetek tartalma eltérő, lehet a témája csomagkézbesítés, a címzettel megosztott fényképalbum vagy hangpostaüzenet érkezése is.

Az üzenetben szereplő hivatkozás egy hamis biztonsági frissítésről szóló weboldalt nyit meg, amelyen arról tájékoztatnak, hogy az Android rendszer FluBot kártevővel fertőződött meg, ennek eltávolításához pedig egy biztonsági frissítés telepítését ajánlják a felhasználónak. Az eszköz akkor fertőződik meg, amikor rákattintanak a hamis biztonsági frissítés telepítésére. Ezt követően a bűnözők jelszavakat és címlistákat is le tudnak tölteni az adott készülékről.

Éppen ezért azt javasolja az OTP, hogy senki se kattintson a gyanús sms-ben szereplő hivatkozásra. Ha csomag érkezését várja, a szállító cég weboldalát közvetlenül keresse meg, és ott adja meg a keresőben csomagja azonosítóját, ne engedélyezze az ismeretlen alkalmazások telepítését. Ha rákattintott a biztonsági frissítés gombra, jelentse a [email protected] e-mail címre.

Így néznek ki a csalók sms-ei
Így néznek ki a csalók sms-eiről megnyitott oldalak
Kép: OTP Bank