Ön ISFP vagy ESTP? Netán INFP? Jól fontolja meg a választ, mert könnyen múlhat rajta akár a munka-vagy pártalálás, de talán a sorsa is! Nem hangzik túl jól, igaz? A "nagy Myers-Briggs teszt-humbugról" beszél Pogátsa Zoltán közgazdász a Pogi Podcast legfrissebb epizódjában.

Miről is van szó pontosan?

Elképesztően elterjedt manapság: használják nagyvállalatok, globális tanácsadó cégek és közigazgatási intézmények alkalmazottainak kiválasztásában, de megdöbbentő módon néha még egyházak is alkalmazzák.

Hatalmas kultusza van egyes youtuberek körében is, akik párválasztási tanácsokat adnak a teszt négybetűs típusaira alapozva. Óriási felhasználói tábora van az internetes ismerkedési alkalmazásokon, ahol egyesek ENFT-típusúként kizárólag ISTJ-típusúak a találkoznak mert az a jó meccs. Az INTP típusúakkal eleve szóba sem állnak. Ezeket a négy betűs rövidítéseket már a Tinder profiljukra és kiírják sokan.

Az egymást kiegészítő Myers-Briggs személyiségű emberek jönnek ki a legjobban – visszhangozza például az egyik társkereső oldal amely a párkereső algoritmusát a következetesen "indikátornak" nevezett teszt típuselméletéből vezeti le. Akad olyan internetes oldal is, amely a négybetűs rövidítések alapján filmeket is ajánl a felhasználóknak.

Mielőtt még többen bedőlnének

A valóság azonban, az hogy

a Myers-Briggs teszt totális humbug, a pszichológia tudománya nem fogadja el azt érvényesként, nem sokkal ér többet mint egy horoszkóp

– mondja Pogátsa Zoltán. Mindezek dacára viszont elképesztően elterjedt, nem utolsó sorban a nagyvállalati világban, és befolyásos intézmények veszik véresen komolyan. Emberek sorsa múlik rajta, miközben a társadalom neoliberális kontrolljának eszközévé is vált – teszi hozzá a közgazdász. 

És, hogy honnan ered ez a sületlenség, hogyan válhatott ilyen népszerűvé?  Kiderül a Pogi  Podcast adásából.