Pornón keresztül támadják a mobiltelefonokat

A Kaspersky szakemberei megvizsgálták a 2019-es év fenyegetéseit, és megállapították, hogy a pornográf tartalmak álcája alatt megtámadott mobileszköz-használók száma 2019-ben a duplájára nőtt, elérte a 42 973-at, szemben a 2018-ban célba vett 19 699 használóval - írja közleményében az IT-biztonsági cég.
Szabó Dániel, 2020. június 16. kedd, 10:11
Fotó: Reuters

Az önkéntes izoláció a mindennapi élet számos területét megváltoztatta. A 2020-as év elejének új mottója a "maradj otthon - maradj biztonságban" lett, a felnőtt tartalmakat kínáló platformokat pedig elárasztották a látogatók, ezért a területet érintő biztonsági kockázatok kérdése most mindig eddiginél időszerűbbé vált. Viszont ez valószínűleg csak növelte a kibertámadásoknak kitett felhasználók számán, ugyanis egy év alatt 2019-ig duplájára nőtt a pornónak álcázott megtévesztő és veszélyes tartalmakból induló rosszindulatú akciók száma.

Bár a különféle módszereket - az adathalászatot, a levélszemét-küldést, sőt még a különféle szex-tárgyú zsarolóvírusokat is - már évek óta alkalmazzák, a kiberbűnözők nem állnak le: folyamatosan bővítik a támadási vektorokat és tökéletesítik a támadási módszereket, így a pornótárgyú mobil-fenyegetések is egyre gyakoribbak.

Hogy többet tudjanak meg az illegális tartalmakhoz kapcsolódó mobil-fenyegetésekről, a Kaspersky szakemberei minden pornófilm vagy felnőtt tartalom tárgyú Androidos telepítőcsomagnak álcázott fájlt ellenőriztek, és 200 népszerű pornócímkét futtattak le ezen az adatbázison. Az elemzés 2018-ban 105 címkére, 2019-ben pedig 99 címkére adott találatot, ami azt jelzi, hogy a kiberbűnözők azért nem az összes pornótartalmat használják az áldozatok célba vételéhez. A további elemzés azt is kimutatta, hogy az erőszakos besorolású tartalmakat szinte alig használták malware-ek terjesztéséhez.

Bár 2019-ben kevesebb címkét használtak a pornónak álcázott fenyegetések terjesztéséhez, a pornótárgyú mobil-fenyegetések által megtámadott felhasználók és a feltehetően kéretlen alkalmazások száma megduplázódott: a 2018-ban regisztrált 19 699 felhasználóhoz képest most 42 973 felhasználót ért támadás. Érdekesség, hogy a számítógépes fenyegetéseknél fordított tendencia volt megfigyelhető; az ilyen támadások száma csaknem 40 százalékkal csökkent - írja a kiberbiztonsági cég a jelentésében.

A reklámszoftverek, amelyek segítségével kéretlen hirdetési oldalakat jelenítenek meg vagy odairányítják a felhasználókat, továbbra is a leggyakoribb mobil-fenyegetések közé tartoznak mind változatos jellegüket, mind a megtámadott felhasználók számát tekintve. 2019-ben a mobileszköz-használókat támadó top 10 pornótárgyú fenyegetésből hét ebbe a fenyegetés-kategóriába tartozott.

A pornótárgyú fenyegetésekkel foglalkozó jelentés további megállapításai:

  • A kiberbűnözők nagyobb rugalmasságra törekszenek annak megválasztásakor, hogy milyen típusú malware-t terjesszenek. A pornótárgyú számítógépes fenyegetések által támadott öt felhasználóból közel kettőt (39,6 százalékot) trójai letöltőprogrammal támadtak, ami lehetővé teszi, hogy a támadók később más típusú malware-eket is feltelepítsenek.
  • A pornótárgyú számítógépes fenyegetések száma visszaesett: míg 2018-ban 135 780 felhasználót ért támadás, addig 2019-ben csak 106 928-at.
  • Csökkent a pornóoldalakhoz hozzáférést biztosító hitelesítési adatokra vadászó malware-ek által támadott felhasználók száma, ugyanakkor a malware-támadások száma folyamatosan nő: a 2018-as évhez képest 37 százalékos volt a növekedés, így a támadások száma 2019-ben elérte az 1 169 153-at. Ez azt mutatja, hogy a botnetek kitartóan támadják ugyanazokat a felhasználókat, és ez drasztikusan eltér a 2018-as helyzettől.
  • Ha pornóról van szó, a személyes adatok védelme még aggályosabb kérdés a felhasználók számára. A kiszivárogtatott személyes fotóktól az ellopott prémium pornóoldal-előfizetésekig az ilyen adatok mindig nagyon keresettek, és a szex továbbra is egy olyan téma, amelynek segítségével a kiberbűnözők könnyen pénzhez juthatnak. Mindezek tetejében egyre nagyobb teret nyer a "sextortion", a szexuális tartalmú netes zsarolás, és külön "iparággá" kezdi kinőni magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gondolkoggyunk, 2020.06.17 11:02

Egy közismert és milliók által folyamatosan ellenőrzött böngésző alkalmazást igen nehéz rávenni valamilyen disznóság elkövetésére. Viszont egy egyedi barkácsolású alkalmazást lehet eleve aljas célra készíteni, de ha nem is arra készült, akkor is tele lehet biztonsági résekkel, amit mások kihasználhatnak.
Szóval nagyon nem mindegy, hogy a cikkben említett kibertámadások áldozatai jóhiszemű böngésző felhasználók, vagy olyan hülyék, akik agyatlan módon hajlandók bármilyen ismeretlen alkalmazást feletelepíteni a telefonjukra. EZ lehetne a cikk legfontosabb üzenete, azonban ez az, amiről egy szó sincs a cikkben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html