A cikk szerzője Szabadkai Liza, a Rackhost.hu szakértője.

Sajnos a mindennapok során akaratlanul is kiszemelhetnek minket a kiberbűnözők, így nem árt óvatosnak lenni és fenntartásokkal kezelni azt, amit az internetet látunk vagy olvasunk!

Sokszor a celebek is áldozatok

A már létező, de folyamatosan változó internetes átverés lényege, hogy magyar hírességek arcképét ábrázolva láthatunk egy hivatalos honlapra átirányító hirdetést, azt a látszatot keltve, hogy a közéleti személyiségek sem hagyták ki a soha vissza nem térő lehetőséget. A legtöbb esetben hamis interjúkkal, nyilatkozatokkal és egy-egy kiragadott idézettel kecsegtetik az ajánlatot a bűnözők. A hírességek zöme csakis olyan termék vagy szolgáltatás mellé adja a nevét, amelyet saját, hivatalos platformján is megtalálunk.

Emellett egy újfajta átverés is terjed, leginkább a közösségi médiában. Az elkövetők ebben az esetben olyan felhasználóktól igyekeznek pénzt kicsalni, akik egy sztár esetén nagyobb érdeklődést mutatnak: sűrűn lájkolják a feltöltött képeket és gyakran hagynak dicsérő kommentet az oldalán. A csalók felveszik a kapcsolatot az áldozattal privát üzenet formájában, majd egy exkluzív, 15-20 fős csoportba invitálják, ahol a hírességgel kiválasztottként beszélgethetnek. Néhány hónap múlva a tettesek az áldozatok bizalmába férkőzve, valótlan kifogásokkal – szerelemre vagy valamilyen bajra hivatkozva – csalnak ki pénzt. Néhány esetben már előfordult az is, hogy megkérték az áldozatokat, hogy bitcoin ATM-en keresztül küldjék el az összeget a “hírességnek”.

Gyermekcipőben a kriptocsalások

Ha már a bitcoinról van szó, fontos megemlíteni a kriptocsalásokat is. Az ilyen fajta internetes átverés jellemzője, hogy bár az áldozat a legtöbb esetben nincs tisztában vele, de valamilyen kriptovalutával gazdagítja a kiberbűnözőket. A kriptopiacot még ma is kételkedés övezi, hiszen sokan nincsenek tisztában sem mivoltával, sem a működésével. A kriptovaluták legnagyobb előnye a csalók szemszögéből, hogy meghaladják a papírpénz hatékonyságát. A digitális valuták csak és kizárólag a kibertérben léteznek és decentralizáltak, azaz semmilyen szervezet nem szabályozza. Emellett a kripto tranzakciók során az ügylet szereplői álnév mögött maradhatnak, az egyedi azonosító alapján pedig nagyon nehéz követni a kriptopénzek mozgását.

A kiberbűnözők az esetek többségében online hirdetési felületeken kecsegtetnek rendkívüli hozamokat ígérő, biztosan és gyorsan megtérülő befektetési tippekkel. Szembetűnő jellegzetessége a befektetési átveréseknek még, hogy a korábbi – soha nem is létező – hozamokra támaszkodva szeretnének minél több felhasználót rávenni az ügyletre. Emellett ebben az esetben is nagy hangsúlyt fektetnek a hitelességre és használják fel közéleti személyiségek arcát.

Sokszor elkerülhetők az átverések

Az elkövetők sok esetben a közösségi platformokon vadásznak áldozataikra, így mindig gondoljunk a lehetséges veszélyekre. Ha privát üzenetben ismeretlen személy vagy hírességnek álcázott profil kér tőlünk személyes adatokat, netán pénzt, semmiképp se küldjünk. Másrészt legyünk óvatosak a banner hirdetésekkel és figyeljünk, milyen oldalra irányítanak át kattintást követően.