A világháló és általában a kereskedelmi világ gyors fejlődése megelőzte azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeknek meg kellett volna védeniük az egyéneket attól, hogy visszaéljenek az ilyen típusú ügyletekkel.

Az Atlas VPN által készített tanulmányból kiderül, hogy az online csalással kapcsolatos problémák az üzleti befektetések kategóriájában a legsúlyosabbak.

Az amerikai hatóságok legfrissebb adatai szerint az amerikai állampolgárok 2022 első negyedévében 2,66 milliárd dollárt veszítettek különböző típusú befektetési csalások miatt, ami 50 százalékos növekedést jelent a 2021-ben elveszített 1,77 milliárd dollárhoz képest.

Ijesztő növekedés

Még szélesebb perspektívából nézve, a befektetési csalások az Egyesült Államokban az elmúlt 5 évben 28-szorosára ugrottak meg. Összességében 2018 óta a befektetési csalások évente átlagosan 149 százalékkal növekedtek.

A probléma növekvő súlyossága az ottani felügyelethez benyújtott panaszok számában is megmutatkozik. A hatósághoz 2022 első háromnegyed évében közel 80 ezer befektetési csalásról érkezett bejelentés, amelyek 74 százaléka pénzügyi veszteséget jelzett. Ezzel szemben 2018-ban kevesebb mint 15 ezer panasz érkezett, amelyek 54 százaléka jelzett tényleges kárt.

Nem könnyű visszaszerezni

A befektetési csalások legtöbb áldozata kriptovaluták formájában utalja át a pénzét, amelyeket köztudottan nehéz lenyomozni és visszakapni, mivel az egész rendszer az anonimitáson és a decentralizáción alapul.

Ráadásul a veszélyes szereplők különböző szolgáltatásokat, például kriptopénz-tumblereket is igénybe vehetnek, hogy a nyomaikat olyannyira eltüntessék, hogy gyakorlatilag lenyomozhatatlanná váljanak.

Ezekben az esetekben a blokkláncrendszer által biztosított adatvédelem az áldozatok ellen és a bűnözők javára dolgozik.