Újabb cégek juthatnak a Huawei sorsára - itt az új feketelista

Az USA újabb öt kínai céget vett fel a fekete listájára, ami azt jelenti, amelyek a Huaweihez hasonlóan nem vásárolhatnak majd amerikai beszállítóiktól alkatrészeket.
Szabó Zsuzsanna, 2019. június 21. péntek, 19:47
Fotó: Getty Images

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerint ezek a vállalatok működésükkel "jelentős kockázatot jelentenek abban, hogy részeseivé válnak vagy részt vesznek olyan tevékenységekben, amelyek ellentétesek az USA nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekeivel" - írj a CNBC.

Az érintett vállalatok a Higon, Chengdu Haiguang Integrated Circuit, a Chengdu Haiguang Microelectronics Technology, a Sugon és Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology.

A bejelentést követően a félvezető-gyártók részvényei nyomás alá kerültek, az Advanced Micro Devices több mint 2, a Xilinx és a Nvidia pedig 2,2, illetve 1 százalékot estek.

A CNBC emlékeztet, hogy a Huawei elleni amerikai korlátozások miatt több amerikai chipgyártó és tech-cég - köztük a Google - az együttműködés felfüggesztésére kényszerült. A Huawei amerikai chip-beszállítói - egyebek mellett a Qualcomm és az Intel - egyes hírek szerint csendben lobbiznak a Huawei tiltásának enyhítésén.

HOZZÁSZÓLÁSOK