Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cikk szerint amerikai FedEx Corp. postaszolgálat bocsánatot kért a Huawei Technologies vállalattól, amiért nem kézbesítette egy, az Egyesült Államokba címzett küldeményét, hanem a feladónak visszavitte azt. A csomagot tévedésből visszaszállítottuk a feladónak és bocsánatot kérünk ezért a műveleti hibáért - fogalmazott a FedEx közleménye az MTI beszámolója szerint.

A FedEx átvesz és kézbesít minden olyan küldeményt, amely nem az amerikai kereskedelmi minisztérium tiltólistáján szereplő Huawei-érdekeltségekhez van címezve - szögezi le a közlemény.

A csomag egy Huawei P30-as okostelefon-készüléket tartalmazott, amelyet egy újságíró adott fel a PCMag számítástechnikai magazin londoni szerkesztőségéből a lap Egyesült Államokbeli szerkesztőségének. A PCMag cikkben számolt be az eseményről.

A Global Times megkeresésére a Huawei nem kommentálta az incidenst. A FedEx korábban is esett már hasonló "hibába". Májusban két csomagot szállított el az Egyesült Államokba, amelyet Japánban adtak fel a Huawei China címére. Később két másik csomagot is kis híján téves címre kézbesített a FedEx, amelyeket Vietnamban adtak fel a Huawei számára meg nem nevezett ázsiai címekre.

A China Federation of Logistics & Purchasing kínai logisztikai szövetség szakembere Jang Ta-csing (Yang Daqing) a Global Times hírportálnak nyilatkozva annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "a FedEx hallgatólagos megállapodásra lépett az amerikai kormánnyal a Huawei működésének a megnehezítésére". Hozzátette: ha az amerikai futárcég azon az áron is kész részt venni a Huawei elleni amerikai kormányzati akciókban, hogy eközben integritását és ügyfeleit is elveszíti, akkor nemcsak Kínában kell piacvesztéssel számolnia, hanem az egész világon.

"A FedEx ezek után nagyon is valószínű, hogy felkerül a 'megbízhatatlan vállalatok' listájára" - mondta Jang Ta-csing, hozzátéve, hogy "a kínai vállalatok ellen indított kereskedelmi háborúval Amerika végső soron a saját cégeit teszi majd tönkre".

A pekingi kereskedelmi minisztérium májusban jelentette be, hogy listát állít fel a "megbízhatatlan", vagyis a kínai vállalatok jogos érdekeit súlyosan sértő és aláásó külföldi cégekről és személyekről.