Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kaspersky Lab határozottan cáfolta az ellene felhozott vádakat és bíróságon támadta meg az Egyesült Államokban a szoftverének kormányzati használatára kimondott tilalmat. (Kémkedik a Kaspersky? Ezt mondta a cég alapítója - ezt már olvasta?)

A svájci adatközpont a Kaspersky Lab több tízmillió egyesült államokbeli és európai ügyfelének a számítógépein felfedezett vírusgyanús fájlok elemzésével és feldolgozásával foglalkozik majd. A svájci központból a moszkvai központba csak a kódelemző szakemberek személyes figyelmét igénylő különösen problémás esetek kerülnek majd át.

A vírusgyanús fájloknak a tapasztalatok szerint 99,6 százaléka nem igényel emberi beavatkozást, feldolgozásukat az adatközpont számítógépei maguk el tudják végezni. A szűrőn fennakadt anyagok viszont a svájci központ működésének az áttekintésére jogosult "harmadik személy" jóváhagyásával kerülnek majd át a moszkvai központba további elemzésre. Az ilyen anyagokat egyúttal tárolják és kérés esetén külső szakembereknek is rendelkezésére bocsátják azokat vizsgálatra - írta az MTI.

Az amerikai tilalom csak az utolsó csepp volt a pohárban, de nem az egyetlen oka az adatközpont létrehozásáról szóló döntésnek - tájékoztatta a Kaspersky svájci terveiben járatos belső forrás a Reuters hírügynökséget. "Változóban a világ, balkanizációs és protekcionista folyamatok indultak meg" - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy "nem pusztán pr-akcióról van szó, hanem a cég teljes kutatás-fejlesztési infrastruktúrájának az átépítéséről.

A Kaspersky szóvivője a Reuters hírügynökség megkeresésére nem kommentálta az értesülést. A cég azonban közleményben jelentette ki, hogy "a működésünk áttekinthetővé tételére indított globális kezdeményezésünk (Global Transparency Initiative) keretében már a végső fázisába jutott az első Transparency Center létrehozása, amire Európában fog sor kerülni. Tisztában vagyunk vele, hogy a mind bonyolultabbá váló kiberfenyegetettség környezetében az egyre fokozódó geopolitikai feszültség közepette a felhasználók körében jogos kérdések merülnek fel, amelyeket kimerítően meg is kívánunk válaszolni."